De Swollenaer

Vrijdag, 20 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Stichting Single SuperMom ontwikkelt training voor alleenstaande moeders

Stichting Single SuperMom ontwikkelt training voor alleenstaande moeders
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – Alleenstaande moeders in beweging brengen en ze helpen een positieve verandering tot stand te brengen. Dat is het doel van de Stichting Single SuperMom die ook in Zwolle actief is. “Maar we houden niet van betutteling en willen ook niet in de slachtofferrol zitten”, benadrukken Ellen Meijer en Suzanne van den Oudenrijn.

Bijstand, schulden, jeugdzorg, problemen met de ex-partner, een klein netwerk en daardoor dreigend isolement, de problematiek van alleenstaande moeders is volgens de twee alleenstaande moeders heel gevarieerd. “Het was voor de Zwolse Eva Brussaard aanleiding om in 2008 een stichting op te richten”, vertelt Meijer. “Zij was zwanger, nog aan de studie en kreeg te maken met jeugdzorg. Zij was gefrustreerd over haar situatie en vond dat het anders moest kunnen. In samenwerking met de gemeente Amsterdam heeft ze daarom een handleiding voor alleenstaande moeders opgesteld.”

De eerste aandacht van Brussaard vestigde zich op het vergroten van haar netwerk. De Facebookgroep van stichting Single SuperMom telt inmiddels zo’n 37.000 volgers. Vervolgens ontwikkelde ze online trainingen. De ervaring leert dat met name vrouwen aan de onderkant van de samenleving deze sites slecht weten te vinden en de trainingen daarom niet volgen. Besloten is daarom een klassikale training op te zetten in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Meijer: “Die ligt nu klaar en daarvoor heeft de landelijke organisatie 200.000 euro subsidie ontvangen. De bedoeling is dat gemeenten daar nu bij aansluiten. Voor de gemeente Zwolle zou dat om 6.000 euro gaan. Zeven grote gemeenten zijn al aangesloten, maar Zwolle helaas nog niet. Het zou ons enorm helpen als ze dat als provinciehoofdstad wel doet. Dan kunnen we mogelijk ook vrouwen uit andere Overijsselse gemeenten naar Zwolle krijgen.”

“De klassikale training telt zeven bijeenkomsten plus een informatie- en afsluitende avond”, weet Van den Oudenrijn. “In deze methode ‘Durven doen!’ gaan de moeders aan de slag met het versterken van hun vaardigheden die ze nodig hebben om uit hun situatie te komen. Ze krijgen een werkboek waarmee ze aan de slag moeten als ook ondersteuning met coaching. De training is erop gericht eerst goed overzicht te krijgen van hun situatie. Dan wordt het probleem goed in beeld gebracht, waarna de vrouwen stap voor stap worden geholpen er uit te komen. Onze ervaring is dat ze eerst nog erg in de emotie zitten en vandaaruit is het erg moeilijk zelfstandig te worden.”

De Zwolse afdeling van de landelijke organisatie is geld bijeen aan het sprokkelen via crowdfunding, de Rabobank Coöperatieweken en ze heeft onlangs 500 euro gewonnen als derde prijswinnaar bij het vrijwilligersfestijn. Via een ‘challenge’ kunnen ze bij de gemeente nog voor wat steun in aanmerking komen. “Dat zou mooi zijn”, erkent Meijer. “Daarbij moeten we echter aantonen dat we zaken beter kunnen dan de gemeente zelf, terwijl wij heel erg graag ‘gewoon’ goed willen samenwerken.”

Volgens Meijer en Van den Oudenrijn zijn er ongeveer drieduizend alleenstaande moeders in Zwolle. Gezien de mogelijke multiproblematiek is het volgens hen voor de gemeente moeilijk onder welk beleidsterrein ze de activiteiten van de stichting Single SuperMom moeten onderbrengen. Van den Oudenrijn: “Het zou een soort basiszorg onder de GGZ moeten zijn in combinatie met Mindfit. Daarvoor zouden de moeders naar de huisarts moeten en dat doe je niet; je bent immers niet ziek.”

Ondertussen werkt de stichting al wel samen met SportService Zwolle om alleenstaande moeders of moeders die weinig steun van hun partner ervaren te kunnen laten sporten met hun kinderen. Op stapel staan verder twee activiteiten. Zo zijn aangemelde moeders met hun kinderen welkom op 20 januari bij een wedstrijd van Landstede Basketbal. En op 23 februari is er een Talkshow bij Stadkamer waar de moeders elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen delen.

De Zwolse afdeling kent inmiddels tien vrijwilligers die actief zijn voor de stichting. De bijeenkomsten worden steeds door zo’n zeventig vrouwen bezocht. Meijer: “We willen onze activiteiten op diverse plaatsen in de stad en zo laagdrempelig mogelijk houden. Alle bijeenkomsten zijn gratis en er is altijd oppas aanwezig.” Belangstellende moeders vinden meer informatie op de site www.singlesupermom.com, waarop ook een Whatsapp-dienst zit voor directe hulp.