De Swollenaer

Vrijdag, 22 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Stadkamer Centrum verhuist en maakt zich op voor grote opening

Stadkamer Centrum verhuist en maakt zich op voor grote opening
Foto: Erik-Jan Berends
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – Er worden vloeren gelegd, muurschilderingen gemaakt en de eerste boekenkasten worden gevuld. Nog een maandje en dan opent de nieuwe Stadkamer aan de Zeven Alleetjes. Directeur Astrid Vrolijk kan bijna niet wachten.

“Het gaat erom dat de inwoners van Zwolle weten dat ze hier terecht kunnen voor hun persoonlijke ontwikkeling”, aldus Vrolijk, als haar wordt gevraagd of de naam Stadkamer al is ingeburgerd in de stad. “Veel mensen kennen de naam, maar hebben het vaak nog gewoon over de bibliotheek. Het maakt mij niet zoveel uit hoe mensen het noemen. Belangrijk is dat ze ons weten te vinden en herkennen wat we hier allemaal doen.”

Die nieuwe locatie is dus vanaf 21 april de Zeven Alleetjes, nadat Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden het nieuwe pand op 20 april officieel heeft geopend. Een totaal gerenoveerd gebouw, neutraal ingericht, met uitzondering van de ‘hotspots’, legt de directeur uit. “De steunkleur is oranje”, vervolgt ze, wijzend op het centrale gebied dat de schakel vormt tussen ‘de roestbak’ (het voorste gedeelte, red) en het betonnen, achterste gedeelte. “We hebben voor oranje gekozen om zoveel mogelijk spullen te kunnen hergebruiken en het is tevens de kleur van het logo van de bibliotheekorganisatie.”

Bezoekers kunnen straks het pand via twee ingangen betreden, zowel aan de Zeven Alleetjes als aan de achterkant waar ook de parkeerplaats is. Ze komen eerst in ‘De Huiskamer’, ofwel het biebcafé met terras van de organisatie. Ernaast bevindt zich een grote ruimte voor lezingen, workshops en concerten voor tachtig tot honderd mensen. Vrolijk: “Hier komen ook twee vleugels te staan. Iedereen die van deze ruimte gebruik wil maken om wat voor iedereen te presenteren is welkom. Graag zelfs. Alleen niet voor besloten groepen dus.” Even verderop bevindt zich ook een workshopruimte , die met een schuifwand nog in tweeën gedeeld kan worden en het Medialab. In het lab kunnen

bezoekers kennismaken met innovaties, zoals momenteel 3D-printen.

Vanaf de tweede verdieping is ‘het pareltje van de stad’ volgens de directeur te zien, een geheel in hout uitgevoerd dakterras. De ‘tweede’ is voorzien als meest stille verdieping van het pand. Veel boeken dus en overal in het pand hotspots, over diverse onderwerpen als ‘reizen’. Ook op de bovenste publieksverdieping zijn een mini-bioscoop en luisterplekken. De indeling van Stadkamer in ‘Werelden’ is onder andere te herkennen aan de kleur van de kussens. Een verdieping lager bevindt zich de hotspot Zwolle met een grote ‘multitouch’ tafel als een groot tablet. Hier is ook een plek voor Taalpunt ingericht. Evenals overal in het gebouw zijn er werkplekken tegen de grote raampartijen aan. In het betonnen gedeelte krijgen jongeren een plek, onder meer met drie werkplekken die als een soort treincoupé tegen elkaar aan zijn gemaakt. Als ze daar zijn uitgestudeerd, kunnen ze in een speciaal daarvoor ingericht hoek ‘chillen’.

De jongste Zwollenaren van nul tot twaalf jaar kunnen zich uitleven in de kelder. De ruimte kenmerkt zich door veel kleur, een groot 360 graden boek en een speeltoestel. Drie nisjes worden waarschijnlijk ingericht als expositieruimte, legoruimte en spiegelruimte. Bij de trap komt tevens een glijbaan met onderaan een grote knuffel, waarbij mensen kunnen voorlezen of een voordracht kunnen verzorgen. Een game- en chillhoek ontbreken ook hier niet.

De tijdelijke hoofdvestiging van Stadkamer in het gemeentehuis is inmiddels gesloten. De drie vestigingen in Stadshagen, Aa-landen en Zwolle-Zuid zijn wel open. Deze laatste weken komt het vooral op verhuizen aan. “Niet de boeken, maar de techniek is het meest spannend”, volgens Vrolijk. “De uitleenrobot staat nu gelijkvloers, dus ik verwacht dat het mee gaat vallen. We proberen voor Pasen alles klaar te hebben. Dan kunnen we hier aan de slag met onze tachtig personeelsleden en veertig vrijwilligers om bezoekers volgens ons motto te verleiden, verbinden en vernieuwen.”