De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Shonaleigh Cumbers vertelt over De zee van smaragd

Shonaleigh Cumbers vertelt over De zee van smaragd
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE – De internationale verhalenvertelster Shonaleigh Cumbers uit Engeland vertelt in samenwerking met Productiehuis De Verhalenboot uit Zwolle drie dagen lang online de verhalencyclus De zee van smaragd (The Emerald Sea). Erbij hoort een aparte avondvoorstelling onder dezelfde naam.

The Emerald Sea vindt plaats van dinsdag 6 oktober tot en met donderdag 8 oktober. De losse avondvoorstelling wordt gehouden op woensdag 7 oktober.

Shonaleigh is een van Europa’s prominentste vertellers. Ze vertelt verhalen uit de joodse Drut’syla verteltraditie, waarin eeuwenoude mythologische verhalen honderden jaren lang oraal werden overgeleverd. Shonaleigh is één van de laatste Drut’syla’s ter wereld. Productiehuis De Verhalenboot en Shonaleigh Cumbers zitten middenin de achtdelige verhalencyclus The Menassah Cycle, waarvan The Emerald Sea de vierde is. In twee meerdaagse vertelsessies per jaar wordt non-stop verteld op de manier waarop het honderden jaren geleden ook ging. Omdat de Covid19-pandemie reizen onzeker en risicovol maakt, is besloten het weekeinde van herfst 2020 online aan te bieden van 6 tot en met 8 oktober.

Offer

De zee van smaragd verhaalt over een soms onvoorstelbare prijs die we moeten betalen voor ons voortbestaan. Prins Rahabs koninkrijk wordt bedreigd door vernietigende wateren. Maar Rahab is gevangen genomen; door een vrouw aan wie groot onrecht is aangedaan. De koningin gaat op een queeste om haar geliefde Rahab te vinden en het land te redden. Daarvoor moeten zowel de koningin als Rahab een onvoorstelbaar offer brengen. De voorstelling wordt gehouden in goed verstaanbaar Engels.

Traditie

De Dryt’syla diende de joodse gemeenschap door het vertellen van verhalen. Shonaleigh werd geboren in Nederland en kreeg via de lijn van haar grootmoeder als jong meisje twaalf cycli van in totaal ruim vierduizend verhalen oraal overgeleverd. Ze is een levende traditiebewaarster. In een poging, deze verhalen voor de vergetelheid te behoeden, reist zij de hele wereld rond voor het vertellen en documenteren van deze verhalen. Al haar vertellingen worden momenteel opgenomen door Simon Heywood, doctor in contemporary storytelling, en zullen gedocumenteerd worden voor volgende generaties en onderzoekers naar de traditie van het vertellen.

In Nederland is Productiehuis De Verhalenboot de vanzelfsprekende partner van Shonaleigh Cumbers. Productiehuis De Verhalenboot houdt zich via festivals, talentontwikkeling en kleinschalige evenementen bezig met het behouden en innoveren van de verteltraditie.

Tickets

Belangstellenden kunnen een kaartje kopen voor de woensdagavondvoorstelling 7 oktober, van 21.00 tot 22.00 uur voor €.7,00 of ze kunnen deelnemen aan de gehele driedaagse van dinsdag 6 oktober tot en met donderdag 8 oktober, dagelijks startend om 19.00 uur. Meer informatie en tickets. Zie voor meer informatie over Shonaleigh Cumbers en haar verschillende vertelprojecten: www.deverhalenboot.nl/verteltraditie