De Swollenaer

Zaterdag, 23 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Roze Ouderen Café gaat op in nieuw RegenboogCaféZwolle voor iedereen

Roze Ouderen Café gaat op in nieuw RegenboogCaféZwolle voor iedereen
Foto: Enrico Kolk
Redactie: Erik-Jan Berends
(door Enrico Kolk)

WIPSTRIK – Het Roze Ouderen Café bestaat niet meer. De doelstelling echter wel. Onder de naam RegenboogCaféZwolle gaan de ‘roze ouderen’ door, maar dan voor een bredere doelgroep. Grootste doel: elkaar ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje.

Het Roze Ouderen Café was oorspronkelijk bedoeld voor 60-plussers. “Dat is heel kleinschalig”, zegt Wim Zantingh. “Op een gegeven moment vroegen we ons af of het niet wat anders kon, er kwamen steeds meer groepen bij.” Een van de bezoekers legde de naam RegenboogCaféZwolle op tafel. “Daar vallen allerlei diversiteiten onder, ook transseksuelen bijvoorbeeld”, legt Anthony van Tilbeurgh uit. Dat bevestigt Sylvia le Fèbre, beheerder van Wijkcentrum Bestevaer, de plek van samenkomst. “We stellen ons open voor allerlei groepen.” Twee jaar geleden begon het Roze Ouderen Café met een buurtinitiatief van buurtbewoner Gradus. “Als wijkvereniging hebben we dat ondersteund. Hij heeft er een Facebookpagina voor aangemaakt en er kwamen steeds meer ouderen. De roze ouderen, dat was een groep die tussen wal en schip viel”, vertelt ze.

Rijsttafel

Op een gegeven moment sloten er ook vrouwen en andere doelgroepen aan, maar kwam de klad in de ontmoetingsbijeenkomsten. “Het zou doodbloeden en dus dachten we: we moeten er weer energie in gaan stoppen”, zegt Henk Lobers. Vorige maand startte het RegenboogCaféZwolle met een Indische rijsttafel. Daar kwamen 24 mensen op af. “Voor een eerste keer is dat best veel.” Volgens Lobers zijn er ‘overal wel clubjes’ in de regio. “Het zou zo mooi zijn als dat een samenwerkingsverband zou kunnen krijgen”, vindt hij. Vanuit dat oogpunt is het volgens hem ook belangrijk om ontmoetingen te hebben. “En de drempel van het wijkcentrum is wat lager dan iets middenin de stad.” Dat zint Wim Zantingh niet. “Het is wel van de gekke dat het mee moet spelen. Schaam je niet voor je geaardheid”, reageert hij op Lobers. Toch erkent hij even later dat ook hij zo dacht bij zijn eerste keer in Wijkcentrum Bestevaer. “Ik heb wel gedacht: hoe kijken die buurtbewoners tegen mij aan, maar er werd niet gegniffeld.”

Iedereen welkom

En dat kan Le Fèbre beamen. “Het is wel een beetje het ruwe volk hier, maar iedereen is bij ons welkom. Er komen hier mensen uit heel Zwolle, maar ook uit de dorpen hier omheen.” Daar is de behoefte aan een RegenboogCaféZwolle misschien nog wel groter, denkt Lobers. “Maar hier kunnen ze misschien meerdere mensen ontmoeten.” Het RegenboogCaféZwolle richt zich op het wat oudere publiek, van ongeveer middelbare leeftijd. “Maar laat de jongeren maar komen”, vindt Van Tilbeurgh. “Wij hebben veel levenservaring opgebouwd en dat kunnen we doorvertellen.” Een ontmoetingsmiddag is geheel verblijvend, zeggen de deelnemers. “Iemand van de groep zelf staat achter de bar”, vertelt Le Fèbre over de ontmoetingsmiddagen. “Het moet gewoon gezellig zijn.”

Regenboogvlag

De locatie mag dan wat verscholen liggen, geheim is het allerminst. “De regenboogvlag hangt in top”, vertelt Van Tilbeurgh. “We kleden het altijd aan”, vult Lobers hem aan. “Maar we gaan er geen dancing van maken. Er kan natuurlijk weleens iemand komen om te zingen.” Activiteiten organiseren is echter niet de hoofddoelstelling. “Het belangrijkste is het samenzijn met een hapje en drankje”, zegt Lobers. “Dat daar een activiteit bij komt, is eigenlijk bijzaak.”

Elke eerste zondagmiddag van de maand ontmoeten bezoekers elkaar in wijkcentrum Bestevaer. Ook in tijden van corona gaat dat gewoon door. “Maar we proberen ons natuurlijk zoveel mogelijk aan de regels te houden. En als mensen nieuw zijn, is er altijd iemand die een praatje komt maken.”