ZWOLLE - De Zwolse afdelingen van de PvdA, SP en GroenLinks omarmen het landelijk manifest Schuldvrij dat vijf aanbevelingen doet om schulden met spoed aan te pakken. De drie Zwolse partijen willen echter verder gaan dan het landelijk manifest en hebben een tienpuntenplan opgesteld waarvan ze de komende raadsperiode concreet werk willen gaan maken.
Volgens de drie partijen bevestigt de armoedemonitor dat armoede in Zwolle toeneemt. “Van de Zwolse inwoners leeft 12,5 procent in armoede. Er melden zich bovendien zo’n elfhonderd mensen zich bij schuldhulpverlening”, vertelt Bert Sluijer (SP). “Schuldenproblematiek is een logisch onderwerp om samen op te pakken”, vult Sylvana Rikkert (GroenLinks) aan. “Als linkse partijen liggen onze standpunten dicht bij elkaar. Voor mensen die met schulden te maken krijgen, is het zaak zich zo snel mogelijk te melden. Wie niet meer in staat is de huur of zorgverzekering te betalen en een achterstand krijgt, is het al gauw onhoudbaar om de zaak in eigen handen te houden.”
Volgens de drie politici is het belangrijk dat deze mensen niet worden gecriminaliseerd of een stigma krijgen. “Het is vaak niet hun eigen schuld”, benadrukt Youcef Ben Ali (PvdA). “De economie mag dan wel verbeteren, maar als je 40.000 euro schuld hebt, voelt dat heel anders. Ook je fysieke en mentale gezondheid lijdt daaronder.” Vroegtijdige hulp geeft ruimte en kan volgens hem van groot belang zijn voor scholing, werk, relaties en kinderen. “Niet iedereen profiteert van de groei van de economie. Bovendien worden daardoor veel zaken ook duurder”, zegt Rikkert. Dat het hulp zoeken steeds meer digitaal en geformaliseerd wordt, helpt mensen ook niet echt, vindt Sluijer.
“De gemeente moet een soort partnerschap aangaan met mensen met schulden”, vervolgt Ben Ali. “Als mensen zich melden, zijn ze op dat moment vaak even niet zelfredzaam. Zet ze dan niet onder druk, want daarmee help je ze niet uit hun situatie. Zo worden mensen die geen inkomen hebben of zzp-er zijn, soms uitgesloten van schuldhulp. Dan worden ze niet alleen in de schulden gehouden, hun schulden worden zo ook alleen maar groter.” Sluijer: ”Nog te vaak wordt gewezen op eigen verantwoordelijkheid en kracht, Bedrijven en hoger opgeleiden redden zich meestal wel. Mensen met schulden hebben vaak te maken met schaamte en moeten al een drempel over om hulp te vragen. De gemeente is dan het eerste aanspreekpunt. Wij vinden dat die dan ook een heel grote verantwoordelijkheid draagt.”
De drie politici willen met hun tienpuntenplan de schuldenproblematiek breder oppakken en zorgen voor een zo goed mogelijk vangnet. Ze benadrukken daarbij dat schulden tot hoge maatschappelijke kosten leiden. Ben Ali: “We pleiten daarom voor een schuldenmonitor die goed inzichtelijk maakt welke kosten schulden opleveren en wat goede hulpverlening oplevert.”
Zwolle Schuldvrij tienpuntenplan.
1. Blijvende aandacht voor schuldenproblematiek in Zwolle door het opstellen van een jaarlijkse schuldenmonitor.
2. Mensen met schulden benaderen vanuit vertrouwen en als samenwerkingspartner.
3. Verbetering van het voorkómen van schulden, begeleiding bij schulden en nazorg na schulden.
4. Een ruimere en gemakkelijke toegang tot schuldhulp met kortere wacht- en doorlooptijden.
5. Mensen niet uitsluiten van schuldhulp omdat ze niet aan criteria voldoen of ZZP’ers zijn, maar actief zoeken naar uitbreiding van de doelgroep voor schuldhulp.
6. Bredere budgetvoorlichting op alle scholen in Zwolle.
7. Intensivering van de samenwerking tussen gemeente en andere partijen zoals postorderbedrijven en energiemaatschappijen om schulden te ontdekken en op te lossen.
8. De ervaringen van het Zwols Perspectieffonds gebruiken om te zoeken naar mogelijkheden voor uitbreiding van de doelgroep en het bedrag.
9. Het verder voorkomen van uithuisplaatsingen en afsluitingen van nutsvoorzieningen.
10. Uitsluitend samenwerken met betrouwbare organisaties, die schuldenaren echt willen helpen en niet met organisaties die slechts uit zijn op schuldenaren als verdienmodel.