ZWOLLE - “Het toevoegen van meer dure koopwoningen, ten koste van betaalbare koop- en huurwoningen, is een handige truc van projectontwikkelaars. Een truc die hen meer geld oplevert, maar die starters in de kou laat staan. Dit gebeurt in de Tippe in Stadshagen, het gaat gebeuren in de Zwartewaterzone in Holtenbroek en als we niet uitkijken ook in de Spoorzone, ondanks waarschuwingen van het Concilium, het samenwerkingsverband van woonpartijen, waarin is ook de gemeente vertegenwoordigd is,” zegt de PvdA-fractie.
Raadslid Patty Wolthof: “De PvdA vraagt zich echt af of dit college de urgentie van die betaalbaarheid wel voelt. Vooralsnog lijkt dit college te kiezen voor de belangen van de projectontwikkelaars, in plaats van pal te staan voor voldoende betaalbare woningen voor de lagere en middeninkomens. Een kwestie van kiezen voor de hoogste bieder of kiezen voor een inclusieve stad met woningen voor iedereen.”
Schaarste
Veel starters in Zwolle kunnen geen huur- of koopwoning vinden. Er is een wachtlijst voor een sociale huurwoning, er is weinig betaalbaar aanbod in de vrije sectorhuur, meer inkomensgroepen worden uitgesloten van sociale huur. En als mensen al in staat zijn om iets te kopen, dan is er geen betaalbaar aanbod of vergt het huis een flinke investering die starters vaak niet voorhanden hebben. Aan de marktwerking die ten grondslag ligt aan stijgende huizenprijzen, kan een gemeente niet heel veel doen. Om nieuwbouwwoningen toch beschikbaar te kunnen houden voor starters, neemt de gemeente Zwolle, na oproepen van de PvdA, wel maatregelen, zoals het instellen de zelfbewoningsplicht, waardoor beleggers geen huizen kunnen opkopen om ze direct weer duur te verhuren.
Harde eisen
De gemeente kan ook harde eisen stellen bij nieuwbouwprojecten. Wolthof: “Ze kan eisen van de projectontwikkelaar dat een minimaal percentage aan sociale huurwoningen en goedkope of middeldure koopwoningen moet worden toegevoegd bij nieuwbouwprojecten. Dat is eigenlijk de enige manier om betaalbare woningen aan Zwolle te blijven toevoegen. De enige manier om ervoor te zorgen dat Zwolle niet een stad wordt waar je alleen met een bak geld nog een woning kunt bemachtigen.”
Belangen
Afgelopen september stemde de voltallige gemeenteraad in met de afspraak dat bij nieuwbouwprojecten er 30 procent betaalbaar, 40 procent middelduur en 30 procent duur zou worden gebouwd. Nu wijkt het college af, van deze toch al minimale verdeling volgens de PvdA, en lijkt daarmee naar de pijpen van projectontwikkelaars in deze stad te dansen. Zo is de focus op middeldure woningen in de Tippe in Stadshagen ineens verschoven naar meer dure woningen. En de groenstrook aan het Zwartewater in Holtenbroek wordt nu plotsklaps volgebouwd met dure woningen om ontwikkeling van de Leenmanwerf mogelijk te maken.
Signalen
Recent ontving de PvdA-fractie signalen dat ontwikkelaars dwarsliggen als het gaat om het toevoegen van het minimale percentage betaalbare woningen in de Spoorzone. De PvdA-fractie vraagt zich af: “Welke belangen wegen nu zwaarder voor dit college? De belangen van projectontwikkelaars? Of die van een inclusieve stad? Houdt zij haar rug recht en blijft zij staan voor voldoende betaalbare sociale huur- en koopwoningen in Zwolle? Of wordt dit een stad waar alleen de vermogenden een fijne woning kunnen vinden?”
Afdwingen
De PvdA doet de komende tijd diverse voorstellen in de gemeenteraad om het tij te keren en om de term woningmarkt te schrappen en volkshuisvesting weer terug in het stadhuis te brengen. Wolthof: “Die samenwerking in het Zwolse Concilium met alle betrokken woonpartijen klinkt allemaal heel mooi, maar de belangen van marktpartijen en de belangen van de samenleving zijn niet dezelfde belangen. Ik verwacht van dit college dat zij haar rug recht houdt en de bouw van betaalbare woningen afdwingt.”
De PvdA-fractie heeft schriftelijke vragen gesteld over de afwijkende woonverdeling in de Zwartewaterzone en doet maandag 27 januari tijdens het debat over huurwoningenbeleid een voorstel om de vrije sectorhuur te reguleren, zodat betaalbare huurwoningen betaalbaar en bereikbaar blijven, ook voor de middeninkomens.