De Swollenaer

Donderdag, 19 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Pim Trooster exposeert intelligent-lockdown project Tears from heaven

Pim Trooster exposeert intelligent-lockdown project Tears from heaven
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD – Kunstenaar Pim Trooster besloot bij het ingaan van de lockdown niet bij de pakken te gaan neerzitten. Hij werkte meteen verder aan een serie sculpturen waar hij al maanden mee bezig was, bestaande uit van kunststof en pigment vervaardigde meteorieten, en bouwde ze uit tot een omvangrijk pop-up-project.

Dat wilde hij in de openbare ruimte én in de virtuele werkelijkheid gaan presenteren tijdens de lockdown periode. “Ik gaf het de titel Tears from heaven, geïnspireerd op ‘Tears in heaven’, het intrieste maar prachtige nummer van Eric Clapton, naar aanleiding van het tragische verlies van zijn zoontje door een noodlottige val uit het raam. Als vijfjarig jongetje viel ook ik, voor de ogen van mijn moeder, uit het raam. Ik lag langdurig met zwaar hersenletsel in het ziekenhuis maar heb het wonderwel overleefd. Bij mijn intelligente-lockdown-project ‘huilt’ niet een ouder van een verongelukt kind maar huilt de hemel meteorieten, als een wake-up-call voor de mensheid, die de aarde zo verkwanselt.”

Solo-presentaties

Als gevolg van de ‘intelligente lockdown’, de reactie op de Covid-19 uitbraak werden tot zijn grote teleurstelling op 12 maart de deuren van de musea en van alle andere publiekstoegankelijke culturele organisaties voor onbepaalde tijd gesloten. Zo ook van Museum de Fundatie en Kasteel Het Nijenhuis, waar sinds 18 januari werk van zijn hand in twee solo presentaties wordt tentoongesteld. “Gedurende 42 dagen, ik begon op 21 april ( bijna gelijk met de katholieke vastenperiode) fotografeerde ik dagelijks mijn ‘Tears from heaven’, meestal ’s morgens vroeg zonder publiek, op allerlei locaties die mij dierbaar zijn of voor mij een speciale betekenis hebben.”

Retraite

Van deze pop-ups plaatste Trooster dagelijks tien foto’s en een korte tekst over de gekozen locatie op de tijdlijnen van zijn Instagram en Facebook account. “De reeks sloot ik af met de twee locaties van Museum de Fundatie in Zwolle en in Heino/Wijhe, waarna op 1 juni precies om 13.00 uur, het tijdstip waarop minister Ingrid van Engelshoven samen met Ralph Keuning in Zwolle ceremonieel de deur van Museum de Fundatie heropende, dertig van mijn ‘hemelse tranen’ in welverdiende retraite gingen in Koetshuis Borne waar ze tot 1 augustus 24/7 als installatie te bezichtigen zijn.”

Beeldverslag

Proto Zwolle 2020, de eindexamenmanifestatie van de gezamenlijke Zwolse creatieve- en kunstopleidingen, nodigde Trooster vervolgens uit om als kunstprofessional te gaan deelnemen in de presentaties in Academiehuis de Grote Kerk. “Hiervoor maakte ik een beeldverslag met in totaal 84 foto’s (van alle locaties twee foto’s en één tekstje) op A5 formaat dat tot en met 5 juli wordt tentoongesteld op een voorzetwand voor een eeuwenoude kerkwand. Onder de wand liggen tien ‘hemelse tranen’ op de grafstenen in de kerkvloer.

.