ZWOLLE – Als de plannen rondom de Zwartewaterallee worden gerealiseerd, is Zwolle dertienhonderd woningen rijker, meldt het samenwerkingsverband. Ze heeft de gebiedsvisie voor deze plannen klaar.
Normaal gesproken worden de inwoners dan uitgenodigd voor een bijeenkomst. Als gevolg van de coronamaatregelen is dat nu niet mogelijk. Het samenwerkingsverband Zwartewaterallee lanceert daarom half juni 2020 een website waarop de visie nader wordt toegelicht en waarop bewoners worden uitgenodigd om hun reactie te geven. “De resultaten van de reacties worden gebundeld en doorgenomen. Daar waar mogelijk en wenselijk wordt de visie gewijzigd en besproken met het college van burgemeester en wethouders, zodat zij en de gemeenteraad een besluit over de gebiedsvisie kunnen nemen”, meldt het samenwerkingsverband. Wanneer de gemeenteraad de gebiedsvisie heeft vastgesteld, gaan de initiatiefnemers op projectniveau met de bewoners in gesprek (voor zover mogelijk in verband met corona) om de stedenbouwkundige plannen verder uit te werken.
Streven
De locaties bestaan uit sloop- en nieuwbouw en eventuele omvorming van bestaande gebouwen en nieuwbouw. De gebiedsvisie sluit volgens het samenwerkingsverband aan bij het streven van de gemeente Zwolle om vaart te maken met extra woningbouw in de stad. Het gaat om zowel koop- als huurwoningen in diverse prijsklassen. Hierbij is volgens de ontwikkelaars veel aandacht voor de betaalbaarheid van de woningen. De visie gaat ook in op zaken als het groen in de wijk, hoe bepaalde verkeersoplossingen verbeterd kunnen worden, hoe er duurzaam en natuur inclusief gebouwd kan worden en waar en hoe hoog de gebouwen gebouwd kunnen worden.
Mening
Het samenwerkingsverband meldt waarde te hechten aan de mening van bewoners rondom de Zwartewaterallee, voornamelijk de wijken Holtenbroek en de Aa-landen, maar ook de overige inwoners van Zwolle. Daarom is er in juli 2019 een eerste informatieavond gehouden. Zo’n 250 omwonenden en geïnteresseerden bezochten deze informatieavond en konden reageren op diverse thema’s, zoals mobiliteit, stedenbouw en duurzaamheid. De reacties zijn waar mogelijk meegenomen in de gebiedsvisie. De visie is informeel gedeeld met het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad.