De Swollenaer

Vrijdag, 20 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

OM: man was bezig met opzetten drugslab Marslanden

OM: man was bezig met opzetten drugslab Marslanden
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE (JPZ) – Was de 34-jarige Zwollenaar Leon K. bezig met het opzetten van een drugslaboratorium in een loods op bedrijventerrein De Marslanden? Of is hij slechts de verkoper van legale tabletteermachines? Het Openbaar Ministerie vermoedt het eerste en wil dat de man een celstraf krijgt, bleek dinsdag op de rechtszitting.

K. wist dat de handel in tabletteermachines risicovol was. Hij was ervoor gewaarschuwd door een rechercheur uit Son. K. en de rechercheur spraken af dat de Zwollenaar bij twijfel zou bellen. Want de machines die hij verkocht, konden in verkeerde handel vallen. Ze zijn gewild bij producenten van onder meer xtc-pillen. Twee keer kreeg de rechercheur een belletje van K., zei hij dinsdag op de zitting. Daarna bleef het stil tot de politie in februari 2014 de tip krijgt dat er een drugslab in een loods op de Baileystraat zou staan. Uit buurtonderzoek blijkt dat er 's nachts verdachte activiteiten plaats hadden: er stonden vaak auto's met buitenlandse kentekens en er werd met blauwe vaten chemicaliën gesjouwd. De loods is van K. en buiten treffen ze zijn Opel Vectra. Er wordt ook een inval gedaan in een loods in de Telfordstraat en in zijn woonark. Overal treft de politie onderdelen van machines en chemicaliën die bij de productie van synthetische drugs gebruikt kunnen worden. Leon K. wordt ook in verband gebracht met drugslaboratoria in Baarn en Nijeveen die in 2011 en 2013 zijn opgerold. De man wordt vervolgens het plegen van voorbereidingshandelingen voor de productie van harddrugs in Zwolle verweten. Maar in de loodsen wordt niet één pil aangetroffen.

Als K. inderdaad alleen in die machines handelde, “hadden we hier nu niet gezeten”, zei de officier van justitie. Maar in de loodsen werden veel spullen aangetroffen die duiden op het treffen van voorbereidingshandelingen voor de productie van drugs, meende hij. Op de machine zijn sporen van mdma aangetroffen. In een speciekuip zaten sporen van amfetaminen. Er zijn notities aangetroffen hoe je drugs moet produceren. Er lagen schetsen van een productielijn en van logo's die gebruikt worden om xtc-pillen te bedrukken. Er lag een gasmasker, ook iets dat vaak nodig is bij de productie van synthetische drugs. In zijn auto lagen xtc-pillen en in huis is 10.000 euro aan contanten aangetroffen. Dat alles in samenhang bezien kan het niet anders dan dat K. meer deed dan alleen legale tabletteermachines verkopen, denkt de officier. Hij eiste twaalf weken cel waarvan tien weken voorwaardelijk. Omdat K. al twee weken in voorarrest zat, hoeft hij wat het OM betreft niet terug de cel in. Ook moet K. wat het OM betreft ruim 26.000 euro boete betalen.

Volgens advocaat Louis de Leon was de rechercheur welkom om te allen tijde onaangekondigd bij het bedrijf van zijn cliënt langs te komen. Het is een legale onderneming. Een machine van K., verkocht aan een legaal bedrijf, is inderdaad later in een drugslaboratorium aangetroffen. Maar dat kan K. toch niet aangerekend worden, vroeg de advocaat zich af. Wat de officier presenteerde “is het allemaal net niet”. Dat K. risico's liep, wist hij. “Aan de afgrond groeien de mooiste bloemen”, zei De Leon. Daarom belde K. bij twijfel de rechercheur. “Klaarblijkelijk wordt bij gebrek aan echt harde bewijzen de overtuiging dat het mis zat verheven tot bewijs.” Hij verzocht om vrijspraak. De 10.000 euro aan contanten moeten teruggegeven worden, al eist de fiscus die waarschijnlijk direct op. Na de inval door de politie nam de fiscus beslag op zijn boedel. “Hij heeft niets meer.”

Vonnis op 10 juli.