EMMAWIJK – Kameroperahuis heeft voor de week van 4 maart SPRUIT georganiseerd, een maakweek voor jonge muziektheatermakers op een bijzondere locatie in Zwolle. Dit jaar is dat in het voormalige NS-gebouw het Perrontheater.
De makers presenteren op vrijdag 8 maart om 16.00 en 19.00 uur het resultaat met korte performances aan publiek op verschillende plekken in het Perrontheater. Met de maakweek SPRUIT speelt Kameroperahuis in op de wens van de theatermakers om nieuwe concepten ook eens te kunnen uitproberen op publiek. “Plekken waar je als beginnend theatermaker vrij mag experimenteren, zijn erg schaars. Maar ze zijn wel noodzakelijk en kunnen zelfs essentieel zijn voor de ontwikkeling van de nieuwe generatie theatermakers”, zo zegt Karin Netten, artistiek leider van Kameroperahuis.
De bezoekers lopen door het Perrontheater en krijgen korte performances te zien in verschillende ruimtes. Netten: “Het publiek wordt onder andere getrakteerd op een stukje uit de nieuwe liedcyclus ‘This is not a fairy tale’ van Kenza Koutchoukali, een rigoureuze bewerking van bestaande sprookjes. Verder ziet het een performance met een Spaans tintje en een radicale scène uit een opera uit het ijzeren repertoire. Sara van Gennip en Eva Traa gooien het over een andere boeg in hun performance ‘Oermoeders’ waar ze onderzoeken hoe het is jong en vrouw te zijn in een wereld vol tegenstellingen.” Na afloop is er mogelijkheid om kennis te maken en in gesprek te gaan met de theatermakers.
SPRUIT is gratis toegankelijk, maar vooraf reserveren is in verband met de beperkte capaciteit noodzakelijk. Dit kan via de website van Zwolse Theaters. Na afloop van SPRUIT kan het publiek een zelfgekozen bijdrage geven, die Kameroperahuis zal inzetten voor de volgende editie van SPRUIT.
Kameroperahuis is een productiehuis voor muziektheater gevestigd in Zwolle. Sinds de oprichting in 2007 begeleidt Kameroperahuis jonge, nationale talenten in het maken en uitvoeren van eigentijds muziektheater. Binnen een talentontwikkelingstraject van drie jaar worden ze begeleid hun artistieke signatuur verder te ontwikkelen, een stevig netwerk op te bouwen en samenwerkingen tot stand te brengen die discipline-overstijgend zijn.