De Swollenaer

Maandag, 16 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

KNNV organiseert dubbel-lezing over vogels nabij Zwolle

KNNV organiseert dubbel-lezing over vogels nabij Zwolle
Foto: Erik van Dijk
Redactie: Erik-Jan Berends

BERKUM - KNNV-Vereniging voor Veldbiologie afdeling Zwolle heeft voor donderdagavond 15 februari om 20.00 uur een dubbel-lezing georganiseerd over vogels nabij Zwolle.

De bijeenkomst wordt gehouden in wijkcentrum de Weijenbelt aan de Campherbeeklaan 82a in Berkum. De toegang is gratis; consumpties kosten 0,50 euro. Frits Bouwkamp van de Vereniging Weidevogelbescherming Staphorsterveld en Jur Furda van de Vogelwerkgroep Zwolle doen verslag van de jarenlange monitoring van broedende vogels in het Staphorsterveld en de Vreugderijkerwaard.

Bouwkamp: “In en rond het Staphorsterveld ligt één van de grootste bolwerken van de wulp in Noordwest Europa. Nog wel. Weidevogels, zoals de wulp, gaan sterk in aantal achteruit. De grutto, die naast de kievit en de tureluur hier ook nog voorkomt, staat al jaren op de Rode Lijst van bedreigde vogelsoorten. Ook de wulp is nu aan de Rode Lijst toegevoegd.” De Vereniging Weidevogelbescherming Staphorsterveld e.o. zet zich al vele jaren in voor het behoud van weidevogels in het Staphorsterveld en omgeving. Het zoekgebied is ongeveer 4.700 hectare groot en ligt tussen de plaatsen Hasselt, Rouveen, Staphorst, Meppel en Zwartsluis. In 2017 zijn hier 362 nesten van weidevogels gevonden, waaronder 191 van de kievit, 79 van de wulp, 25 van de grutto, 22 van de tureluur en 28 van de scholekster. De vereniging telt ruim veertig leden, waarvan de helft zich actief bezighoudt met het zoeken en beschermen van nesten en kuikens. De actieve zoekers besteden in het seizoen (van half maart tot half juni) één tot meerdere dagen of dagdelen per week aan het beschermingswerk in het veld. Bouwkamp geeft een beeld van de jarenlange ervaring met dit werk en de perspectieven voor de weidevogels.

De Vreugderijkerwaard ligt op de oostoever van de IJssel net ten noorden van Zwolle, ter hoogte van Zalk. Furda: “In twee fasen is hier de rivier sterk verruimd met nieuwe kansen voor de vogelwereld. Veel zeldzame soorten als kluten voelen zich thuis in dit natuurgebied en de vogelwaarnemingshut aan de rand van het gebied wordt frequent bezocht door vogelliefhebbers uit het hele land.” Vogelwerkgroep Zwolle houdt inmiddels zeven jaar voor Natuurmonumenten, eigenaar en beheerder van de uiterwaarden, de ontwikkeling van de broedvogelpopulatie tijdens en na de veranderingen die in opdracht van Rijkswaterstaat zijn uitgevoerd in de gaten. Furda geeft een beeld van de ontwikkelingen in de plaatselijke avifauna op basis van de gegevens die de werkgroep tijdens de zeven laatste broedseizoenen verzamelde.