De Swollenaer

Vrijdag, 20 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Isala onderzoekt miljoenste buisje voor bevolkingsonderzoek darmkanker

Isala onderzoekt miljoenste buisje voor bevolkingsonderzoek darmkanker
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Isala’s Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL) heeft sinds januari 2014 in drie jaar tijd van een miljoen deelnemers een ontlastingstest uitgevoerd in opdracht van de Facilitaire Samenwerking Bevolkingsonderzoeken (FSB).

Deze organisatie coördineert de bevolkingsonderzoeken borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker in Nederland. Dagelijks analyseert het KCL van Isala tweeduizend ontlastingsmonsters en meldt het de resultaten aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Het KCL is één van de drie laboratoria in Nederland die dit bevolkingsonderzoek verricht. De testresultaten geeft het KCL digitaal door aan de landelijke database van het bevolkingsonderzoek darmkanker, die de uitslag van de test bekend maakt aan de cliënt. Als er bloed in de ontlasting is aangetroffen, ontvangt de cliënt een uitnodiging voor een vervolgonderzoek. Van de deelnemers aan dit onderzoek ontvangt 6,4 procent deze uitnodiging.

Dit bevolkingsonderzoek begon in januari 2014. Het eerste jaar ontvingen 703.626 mensen een uitnodiging om mee te doen en voerde Isala zevenhonderd tests per dag uit. Dat was een opstartfase. Zo was er voldoende tijd om eventuele kinderziekten te ondervangen. In 2017 verstuurt het bevolkingsonderzoek darmkanker bijna twee miljoen uitnodigingen en is het aantal uitgevoerde tests bij het KCL bijna drie keer zo hoog. Inmiddels is de hele procedure strak georganiseerd. De tweeduizend tests handelt het KCL in 6,5 uur per dag af. Er blijft volgens Isala zo voldoende tijd over om de analyseapparatuur en digitale systemen te onderhouden en te actualiseren.

Het KCL is één van de drie laboratoria die zijn geselecteerd voor dit bevolkingsonderzoek. Isala’s KCL heeft jarenlang expertise kunnen opbouwen door de onderzoeken voor de hielprikscreening voor alle pasgeborenen uit de vier noordelijke provincies. “In de aanbesteding bleek het laboratorium van Isala op kwaliteit het beste te presteren, naast de zeer gunstige prijs”, meldt het ziekenhuis.

Mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar komen in aanmerking voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Zij ontvangen eens in de twee jaar, via een vastgesteld uitnodigingsschema, vanzelf een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker met een zogenaamde zelfafnameset. Met behulp van deze zelfafnameset doen zij een monster van de ontlasting in een buisje en sturen dat vervolgens op. “De deelname is met 73 procent, hoger dan werd verwacht”, aldus Isala,

Darmkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker. Uit de resultaten van de landelijke monitoring bevolkingsonderzoek darmkanker 2015 blijkt dat 850.000 Nederlanders hebben deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Bij bijna 3.700 van hen is na vervolgonderzoek darmkanker ontdekt. De monitor 2015 laat zien dat dit veelal in een vroeg stadium is. Daarnaast zijn bij meer dan twintigduizend deelnemers zogenaamde adenomen verwijderd. Dit kunnen voorlopers van darmkanker zijn. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nam in 2011 het besluit het bevolkingsonderzoek darmkanker in te voeren.