De Swollenaer

Donderdag, 25 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Inwoners steken op Burendag de handen uit de mouwen voor een groenere buurt

Inwoners steken op Burendag de handen uit de mouwen voor een groenere buurt
Foto: Gemeente Zwolle
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Veel inwoners van Zwolle hebben Burendag, afgelopen zaterdag, aangegrepen om hun buurt mooier, gezelliger, groener, klimaatbestendiger en biodiverser te maken.

De gemeente meldt weinig ruchtbaarheid te hebben gegeven om te voorkomen dat er te veel mensen op af zouden komen. Zo konden bewoners in kleine groepen en met anderhlave meter afstand een verbetering in hun buurt aanbrengen. Wijkbeheerder stadsdeel Oost Ilse Bloemhof: “Iedereen hield zich goed aan de coronamaatregelen. De bewoners van het buurtinitiatief aan het Sint Josephplein hadden zelfs een inwoner aangewezen om op een ludieke manier in de gaten te houden of dat ook gebeurde.” De meeste initiatieven waren buiten. In het plantsoen van het Sint Josephplein was een plantjesmarkt voor het verder groener maken van de straat en bewoners plaatsten een vlaggenmast bij het oorlogsmonument.

Boomtuintjes

In de wijken Assendorp en de Binnenstad zijn zaterdag veel nieuwe geveltuintjes en boomtuintjes ingericht. Wijkbeheerder stadsdeel Midden Jurrien Stroomberg: “De Binnenstad is een versteende wijk. Nadat we in het centrum geveltuintjes hebben aangelegd zijn bewoners ook in actie gekomen. Dat heeft vervolgens de bewoners in de Praubstraat geïnspireerd.” Deze bewoners en die in Assendorp werden een handje geholpen door wethouder René de Heer. Wijkbeheerder Assendorp Jenine Timmerman: “De Assendorpers zien de noodzaak van het groener maken van de wijk. Meer groen geeft verkoeling. Meer grond is belangrijk zodat regenwater sneller de grond inzakt. Insecten en vogels keren terug naar groenere buurten.”

Kinderen

Voor veel kinderen is burendag een speeldag, maar ook zij gingen aan het werk. In Zwolle-Zuid beschilderden veertig kinderen de Thorbecketunnel. In Kamperpoort maakten de kinderen van de jeugdclub van Ons Eigen Huis minibiebkastjes. Daarmee is de wijk klaar voor de Kinderboekenweek en de Kinderzwerfboekdag op 3 oktober.

Veiligheidsactie

Wethouder William Dogger was getuige van de veiligheidsactie in Zwolle-Zuid. Wijkbeheerder stadsdeel Zuid Jeanette Santing: “Met een remwegdemonstratie lieten zij zien dat 30 kilometer in deze kinderrijke wijk echt de maximale veilige snelheid is.”

In de Buxtehudestraat in Holtenbroek is iets nieuws gedaan. Om de ondergrondse afvalcontainer hebben bewoners een minituintje gemaakt en het gebied eromheen vergroend. Daarmee gaan zij de strijd aan tegen het plaatsen van afval naast de container. Wijkbeheerder stadsdeel Noord Monique Wiegers: “Dit staat veel leuker dan afvalzakken en ander rommel die ook nog eens ongedierte aantrekken. Het containertuintje is een proef. We proberen het nu op twee plekken in Zwolle uit.” Omdat iedereen mag weten dat dit door bewoners is gedaan, plaatste wethouder Klaas Sloots de paal Buurtinitiatief. Ook de bewoners van de buurttuin aan de Volterbeek en het park Palestrinalaan kregen een paal uit waardering voor hun bijdrage aan een betere buurt. Wijkbeheerder stadsdeel West Marjolein Geurtsen: “Mooi om te zien dat er dit jaar zoveel aandacht was voor het groener maken van de straat en dat bewoners oog hadden voor het belang van biodiversiteit. Er zijn nu zoveel plekken groener geworden met buurttuinen, geveltuinen, boomtuintjes en daarmee gastvrijer voor insecten en vogels met vogelkastjes en bijenhotels. Het was een heel productieve, maar vooral ook gezellige burendag. Wethouder Monique Schuttenbeld en ik hebben genoten van al het enthousiasme om ons heen en de verbinding die ontstond tussen buren.”

Wethouder Michiel van Willigen riep iedereen op om met ideeën voor het verbeteren van de wijk te blijven komen. Daarvoor is een platform: www.zwolle.nl/mijnwijk. Daarop staan allerlei bewonersinitiatieven die voor of op Burendag zijn begonnen en na Burendag doorgaan.