De Swollenaer

Vrijdag, 22 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

IJsselbiënnale verbindt IJsselsteden deze zomer met een internationale kunstroute

IJsselbiënnale verbindt IJsselsteden deze zomer met een internationale kunstroute
Foto: Stedelijk Museum Zwolle
Redactie: Erik-Jan Berends

REGIO - De eerste editie van de IJsselbiënnale wordt van 14 juni tot en met 24 september gehouden. Het tweejaarlijkse evenement omvat een internationale kunstroute met 26 monumentale kunstwerken langs de IJssel.

Langs deze route organiseren bijna honderd initiatiefnemers en musea uit de IJsselvallei een eigen evenement geïnspireerd op de IJssel of op het thema van de IJsselbiënnale ‘klimaatverandering’. Samen met de kunstwerken vertellen zij het verhaal van de IJsselvallei. De website met daarop alle activiteiten is inmiddels online. De IJsselbiënnale wordt feestelijk geopend op vrijdag 23 juni om 18.00 uur in Doesburg.

Op bijzondere plekken zoals in de uiterwaarden, oude fabriekspanden, gemalen of in de Hanzesteden vinden concerten, dichtvoordrachten, exposities en theatervoorstellingen plaats voor jong en oud. Het zijn grote of juist heel intieme voorstellingen zoals het optreden van muzikanten van het Deventer Songwriters Gilde. Zij vergezellen vanuit een bakfiets de wandelaars en fietsers op route van de IJsselbiënnale met livemuziek.

Stichting Oeverloos organiseert theater-, dans- en muziekfestival Oeverloos: een serie korte voorstellingen die op onverwachte plekken langs de route opduiken in de natuur tussen Deventer en Olst. Zo vindt er bij De Natuurderij een kleine dansproductie plaats op een strandje aan de nieuwe nevengeul.

Fotograaf Michael Rhebergen laat in de Gasfabriek in Deventer een reportage zien van de laatste professionele vissers in het oosten van Nederland. Rhebergen volgt hen onder meer bij hun werk op de IJssel. Naast een prachtig document over deze vissers, levert het een unieke fotoreportage op van de IJssel.

Stichting IJsselhoeven organiseert ‘Eten op de IJsselhoeven’. De stichting bestaat uit bewoners uit de IJsselvallei die zich sterk maken voor het behoud van de IJsselhoeven, een karakteristieke boerderij uit de IJsselvallei. Op een aantal IJsselhoeven tussen Doesburg en Zwolle zijn bezoekers van harte welkom en kunnen zij genieten van een lunch of diner. De bewoners vertellen daarbij over het leven op een IJsselhoeve vroeger en nu.

De KleiClub, een groep van twintig kunstenaars, exposeert in Dat Bolwerck in Zutphen met keramiek in veertien aquaria. Het zijn veertien kleine onderwaterwerelden, waarin de kunstenaars onderzoek doen, poëzie schrijven of dromen verbeelden.

De tentoonstelling ‘Zwolle en de IJssel’ in het Stedelijk Museum Zwolle vertelt over de relatie van Zwolle met de IJssel. Hoewel voor de handel juist het Zwarte Water, de Overijsselse Vecht en Nieuwe Vecht belangrijk waren, was de IJssel altijd een belangrijk en aantrekkend element in de omgeving van Zwolle. Objecten uit de collectie van het museum nemen bezoekers mee op een reis door het verleden waarin rivieren niet alleen voor verbinding, maar ook voor scheiding zorgden. Daarbij was de IJssel ook een inspiratiebron voor kunstenaars, wat te zien is aan de fraaie IJsselgezichten.

In Doesburg exposeren Cees Duindam, Wilma Wilbrink en Rien Renema in de Martinikerk.

Cees Duindam geeft in zijn foto’s een eigentijds beeld van de rivierbewoners die te maken hebben met de grilligheid van De IJssel. Wilma Wilbrink toont een installatie van honderden schrobputdekseltjes gemaakt van zelf geworven en handgezuiverde klei uit de geboortegrond van de kunstenaar. Rien Renema maakt iedere dag een kunstwerk op papier. Voor de IJsselbiënnale selecteerde hij waterverf landschappen met als thema de IJssel.

De kunstroute én het volledige activiteitenprogramma van de IJsselbiënnale staan op https://ijsselbiennale.nl/nl/agenda/.