De Swollenaer

Maandag, 21 april 2025

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Herstelteam verspreidt flyer om verborgen eenzaamheid op te sporen

Herstelteam verspreidt flyer om verborgen eenzaamheid op te sporen
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends
(door Erik-Jan Berends)

DIEZERPOORT – Bewoners van Dieze-Oost krijgen eind deze week een flyer in de brievenbus, ook als er een NEE-NEE-sticker op zit, van het Herstelteam. Doel is eenzaamheid en/of psychische kwetsbaarheid op te sporen van mensen die moeilijk zijn te bereiken of overlast veroorzaken.

“We zijn al een tijd bezig met deze actie”, vertelt Tonio Aa, vanuit Dimence als GGZ-coach bij het project betrokken. “We liften dus niet mee op corona en daar gaat het niet over. Het is veel breder. Mochten er problemen zijn ontstaan door corona, dan nemen we die natuurlijk wel mee.”

Zorgen

In de flyer, die ook bij openbare plaatsen als supermarkten wordt opgehangen, worden buurtbewoners of mensen zelf uitgenodigd contact op te nemen. Bij stichting Focus aan de Zerboltstraat is op donderdagmorgen van 11.00 tot 12.00 uur een laagdrempelig en discreet inloopuur waar mensen hun zorgen kunnen uiten. “Ik zit er als ervaringsdeskundige wat het bezoek nog laagdrempeliger maakt”, benadrukt Peter. “We horen mensen aan en proberen hun vraag helder te krijgen. In het herstelteam zitten verschillenden disciplines die vervolgens kunnen helpen. Maar de regie blijft nadrukkelijk bij de melder.”

Hulpvraag

Het Herstelteam bestaat uit GGZ-coaches van Dimence, vertegenwoordigers van het RIBW, ervaringsdeskundigen van stichting Focus en mensen uit het sociaal wijkteam. Zij proberen deze groep in beeld te brengen. “We werken daarbij ook heel nauw samen met wijkagenten, de woningcorporaties en Tactus verslavingszorg”, vult Peter aan. “In het team kijken we heel goed wie de betreffende mensen het beste kan benaderen. Dan onderzoeken we of er een hulpvraag is, op een heel herstel-ondersteunende manier.”

Last

Aa is ervan overtuigd dat er nog veel onzichtbare problematiek is. “Het gaat dan om mensen met problemen van eenzaamheid en/of psychische kwetsbaarheid waarvan we denken dat die er niet is. Juist die groep proberen we te bereiken. Doorslaggeven is de lijdensdruk. Als iemand eenzaam is en dat prima vindt, is dat goed en kan dat alleen maar bijdragen aan en kleurrijke samenleving. Als de omgeving of de persoon zelf last ervaart van de eenzaamheid, dan is het wenselijk in actie te komen.”

Verhaal

Mensen die zich bij Focus melden, worden direct duidelijk naar een discrete ruimte geleid waar ze hun verhaal kunnen doen. Aa en Peter benadrukken dat vragen van de meest uiteenlopende aard kunnen zijn. “We beginnen nu als proef in Dieze-Oost. Als dit goed uitpakt, gaan we daarna naar Assendorp en vervolgens de rest van de stad.”