De Swollenaer

Donderdag, 19 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

GroenteFabriek wordt uit de grond gestampt

GroenteFabriek wordt uit de grond gestampt
Redactie: Erik-Jan Berends

DIEZERPOORT – De GroenteFabriek is verhuisd van de Nijverheidsstraat naar de Ruusbroecstraat 3. Op de nieuwe locatie wordt met passie een nieuwe tuin aangelegd. Het kost wel wat zweet en doorzettingsvermogen want het terrein zit vol met kweekgras en ander onkruid.

“De paden moeten we inlopen, de planten en bloemen inzaaien. Het is een enorme klus. Als we niet wisten hoe mooi het gaat worden, zouden we er misschien niet aan beginnen”, zegt Karen Lamsvelt die samen met Gwendelyn Gordijn de tuin beheert. De bedenkster van stadstuin de GroenteFabriek werkt, geholpen door geestverwanten en vele vrijwilligers, aan een tuin waar het goed toeven is. Een tuin waarin je in contact komt met moeder aarde, anderen kunt ontmoeten en ook biologische groenten en fruit kunt kopen. Lamsvelt begon destijds aan de Nijverheidsstraat nabij De Herberg. “Een prachtige tuin was dat”, blikt ze terug. De gedachte achter zo’n groen paradijsje in de stad is volgens Lamsvelt dat de aarde heilzaam werkt. Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, vertelt ze. “In de aarde zit een stof (mycobacterium vaccae, red.) die werkt op het serotonine gehalte. Daarnaast zorgt het onder meer voor vermindering van stress, verhoging van zelfredzaamheid door een gevoel van zelfcontrole en ‘zin’ van het bestaan, en extra vitamine D. Ik geef jou de garantie dat jij je na een paar uurtjes werken in de tuin een beter mens voelt.”

De GroenteFabriek is er daarnaast voor mensen die aansluiting zoeken bij een groep. Lamsvelt: “Iedereen wil ergens bij horen. De GroenteFabriek is een goede plek voor iedereen die behoefte heeft aan verbinding. Ook mensen met een burn out, psychische klachten, op zoek naar dagbesteding en mensen die zich eenzaam voelen. Iedereen is hier welkom. Om als vrijwilliger in de tuin te werken, als bezoeker die een praatje wil komen maken of om groenten en fruit te kopen. De tuin is het middel om te komen tot een plek waar we samen komen.” Met de GroenteFabriek is de missie die Lamsvelt voor ogen had al voor een belangrijk deel geslaagd. Ze heeft echter nog een droom. “Ik zou het fantastisch vinden als meer mensen dit voorbeeld van stadslandbouw volgen. Het gebeurt al wel, ik ben echt niet de enige, maar het kan meer. Een stad waar groene longen de leefbaarheid verhogen; waar biologisch geteelde groenten en fruit toegankelijk zijn voor iedereen. Het contact met moeder aarde is naast heilzaam leerzaam meent Lamsvelt. “Met name ook voor kinderen. Vaak weten ze niet hoe groenten groeien of waar ze vandaan komen en dat is jammer. Daar kunnen we met z’n allen wat aan doen door bijvoorbeeld het vergroten van stadslandbouw.” De natuur is voor Lamsvelt altijd nabij geweest. Als kind van een Nederlandse en Engelse ouder werd ze geboren op een plantage in Zimbabwe. Daar herinnert ze zich niets meer van. Wel van haar leven in het eveneens met natuur doordrenkte Suriname. Zelf je eten bereiden en koken is al net zo vanzelfsprekend voor Lamsvelt. “Ik eet echt nooit voedsel uit een pakje. Dat vind ik niet zo lekker. Ik begrijp het wel hoor dat mensen het doen. Je bent moe na een drukke dag en hebt misschien geen zin om te koken. Je kunt je het echter vrij makkelijk aanleren om zelf eten klaar te maken en het hoeft natuurlijk niet elke dag een 3-sterren-maaltijd te zijn.”

Lamsvelt hoopt dat mensen de nieuwe locatie van de GroenteFabriek straks weer weten te vinden en zich zullen aansluiten. “We zijn al behoorlijk bekend in Zwolle. Nog lang niet iedereen weet echter dat we nu aan de Ruusbroecstraat zitten.” Voor meer informatie zie www.groentefabriek.nl en de Facebookpagina.