ZWOLLE - Net als in de rest van Nederland is de plant de Japanse duizendknoop ook in Zwolle een groeiend probleem. De Europese Unie onderkent dat de Japanse duizendknoop een zeer oprukkende buitenlandse plant is die veel ecologische en materiële schade kan veroorzaken.
“Deze plant vermeerdert zich gemakkelijk, beconcurreert plantensoorten die in Nederland thuishoren en heeft daarom een zeer negatief effect op de biodiversiteit”, aldus de gemeente Zwolle in een persbericht. “Bovendien kan de plant door de enorme groeikracht van de wortelstokken grote schade veroorzaken aan bestratingen, wegen, riolering en funderingen van gebouwen.” In samenwerking met ROVA begint de gemeente Zwolle dit najaar met proeven om de plant te bestrijden of beheersen.
Aanpak
“Op dit moment weten we nog te weinig over hoe de plant zonder chemische middelen bestreden kan worden. Ook elders in ons land en de wereld wordt daar onderzoek naar gedaan. Wij volgen dat, maar we willen in Zwolle ook zelf kennis opbouwen over een effectieve schone manier om de Japanse duizendknoop aan te pakken. Daarom doen we proeven met een aantal methoden. Op basis daarvan willen we een Zwolse aanpak kiezen”, aldus wethouder William Dogger.
Proeven
Dit najaar beginnen de proeven om de Japanse duizendknoop in Zwolle te bestrijden.. Op zeven locaties passen ROVA en de gemeente verschillende bestrijdingsmethoden in de praktijk toe om te onderzoeken welke methode het beste werkt.. De proeflocaties zijn: het Almelose Kanaal, de Potgietersingel, Wismarstraat, Oostzeelaan, Noordzeelaan, Tichelmeesterlaan en de Achtergracht. Informatieborden bij de proeflocaties geven toelichting over de bestrijdingsmethoden die per locatie worden onderzocht. De proeven duren één groeiseizoen, met uitzondering van één proeflocatie. Daar wordt geprobeerd de plant te bestrijden door het af te dekken, en dat duurt drie groeiseizoenen.
Restafval
Wanneer Zwollenaren zelf een Japanse duizendknoop in de tuin hebben, adviseert de gemeente om deze uit de tuin met wortel en al te verwijderen en bij het restafval te doen. De plant moet niet bij het gft-afval, want dan kan de plant zich weer via compost in de buitenruimte en tuinen verspreiden.
Website
Op dit moment is de Japanse duizendknoop op 177 plekken in de stad in kaart gebracht. De locaties zijn te zien op de website www.zwolle.nl/duizendknoop. Bewoners kunnen de plant op andere plekken in de stad melden via de genoemde website of telefonisch via 14038.