ZWOLLE - Het college van burgemeester en wethouders heeft het ontwerp voor de Omgevingsvisie ‘Mijn Zwolle van Morgen 2030’ vastgesteld. Het is een voorstel aan de stad en buitengebied over de toekomst van Zwolle. De volgende stap is een periode van inspraak en gesprekken met inwoners.
In de Omgevingsvisie staat hoe de gemeente er uit zou moeten zien in 2030. In de visie komen onderwerpen aan bod zoals woningbouw, mobiliteit, klimaat en energie. In eerste instantie zouden de gesprekken met Zwollenaren al in maart plaatsvinden om daarna het ontwerp pas vast te stellen. Echter zorgden een aantal ontwikkelingen, waaronder het coronavirus, ervoor dat het proces om tot de Omgevingsvisie ‘Mijn Zwolle van Morgen 2030’ te komen, is gewijzigd. Een andere wijziging is het besluit dat het college nog geen uitspraken doet over nieuwe grootschalige uitbreidingslocaties voor woningbouw.
Concept
De ontwerpvisie is een concept van de Omgevingsvisie. Hierin staat in grote lijnen hoe de toekomst van Zwolle eruit zou moeten zien in 2030 als het gaat om de fysieke leefomgeving. Ofwel: waar en hoe wonen en werken we in de toekomst, hoe zorgen we ervoor dat Zwolle droge voeten houdt en op een duurzame wijze energie opwekt. Zwolle is verdeeld in een aantal gebieden en elk gebied heeft zijn eigen kenmerken. Zo staat bijvoorbeeld in de visie welke gebieden in Zwolle waardevol zijn qua natuur. Of in welke gebieden agrarische ontwikkelingen belangrijk zijn.
Inspraak
In deze ontwerpvisie zijn wel al veel ideeën van Zwollenaren over allerlei verschillende onderwerpen verwerkt. De afgelopen anderhalf jaar zijn namelijk al allerlei gesprekken gevoerd met inwoners over hun buurt of wijk. Bijvoorbeeld over het ‘klimaatproof’ maken van de stad, het duurzaam omgaan met energie of de toekomst op het gebied van verkeer en mobiliteit. Bij het maken van de ontwerpvisie is deze inbreng van inwoners en organisaties meegenomen. Maar het is de bedoeling van de gemeente dat Zwollenaren nog veel meer bij de ontwerpvisie van de Omgevingsvisie worden betrokken. Vanaf 17 juli ligt de ontwerpvisie officieel ter inzage en kunnen inwoners hun mening geven door een zienswijze in te dienen. Dat kan tot 28 augustus. In september en oktober volgen de gesprekken met inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en de buurgemeenten.
Richting
De Omgevingsvisie geeft richting aan de groei van de stad en daarom is het volgens het college belangrijk om nu stappen te blijven zetten. Daarom heeft ze besloten om een ontwerpvisie te maken en dit ontwerp vervolgens samen met de stad af te maken. Naast groei heeft Zwolle aandacht voor het behouden en versterken van de omgevingskwaliteiten die de gemeente rijk is. Groei en kwaliteit van wonen en leven gaan in Zwolle hand in hand, aldus het college.
Onderzoek
Er is besloten om in deze Omgevingsvisie geen besluit te nemen over plekken waar in de toekomst nieuwe wijken gebouwd kunnen worden. Wethouder Ed Anker licht toe: ”De verwachting was dat deze Omgevingsvisie iets zou zeggen over een toekomstige grootschalige woningbouwlocatie. Nu hebben we eind 2019 nieuwe afspraken gemaakt met het Rijk en Provincie Overijssel om samen de groei van Zwolle te onderzoeken. Er wordt daarbij gekeken naar allerlei onderwerpen, zoals: Hoe kunnen we de groei van Zwolle in goede banen leiden? Waar gaan we nieuwe woningen bouwen als Stadshagen straks af is en alle woningen daar gebouwd zijn? We weten nu nog niet waar dat zal zijn. Ook gaan we kijken welke rol omliggende gemeenten daarin kunnen spelen. Allemaal vragen die we gaan beantwoorden in het onderzoek. Dat geldt ook voor ingrepen in belangrijke wegen, zoals de N35 of in het openbaar vervoer. De komende twee jaar staan in het teken van dat onderzoek. Daarin nemen we Zwollenaren ook mee. Pas dan maken we keuzes. Deze keuzes leggen we vast in een volgende Omgevingsvisie.”
Planning
Nu de ontwerpvisie is vastgesteld, volgt een periode van officiële inspraak. Van 17 juli tot en met 28 augustus ligt de ontwerp-visie ter inzage op https://www.ruimtelijkeplannen.nl. Daarnaast is het ontwerp nu al te lezen via www.zwolle.nl/omgevingsvisie. Zwollenaren kunnen hun zienswijze delen met de gemeente. Ze ontvangt zienswijzen graag via omgevingsvisie@zwolle.nl. Er blijft veel ruimte om de visie ook daarna nog aan te vullen of punten te wijzigen. Daarvoor worden de maanden september en oktober gebruikt. Vervolgens wordt in november de visie voorgelegd aan het college en de raad zodat er in december een definitieve Omgevingsvisie ligt.