(door Alie de Vries)
ZWOLLE - Er wordt wel gezegd dat je in Zwolle heel gemakkelijk integreert omdat er relatief veel mensen wonen die elders zijn geboren. Zwolle is geen gesloten gemeenschap. Maar mensen van elders nemen wel hun achtergrond mee. Voor de Swollenaer spreekt Alie de Vries die mensen over de vraag hoe ze hun achtergrond vormgeven tijdens hun leven in Zwolle. Iets wat voor Zwollenaren zonder deze achtergrond vaak niet zichtbaar is.
Vandaag een gesprek met de Friese Jolanda Lootens die sinds een aantal jaar in Zwolle woont. Hoewel ze niet lang na haar geboorte Friesland verliet, is haar Friese identiteit een vanzelfsprekendheid voor haar. “Friezen zijn nuchter en gepassioneerd. Hebben een ‘doe maar gewoon’ mentaliteit maar kunnen ook uitbundig het Friese volkslied zingen. En heel belangrijk is natuurlijk de Friese taal. Die heb ik van mijn ouders meegekregen. Ik ben tweetalig opgevoed, dat ervaar ik als een rijkdom. We eten thuis sûkerbolle en oranjekoek, kleine dingen misschien maar het hoort erbij. Fries zijn is mijn identiteit en ik wilde daar graag iets mee doen. Dus heb ik me aangesloten bij het Frysk Selskip Swol en later ook bij het koor Baas boppe baas in Zwolle dat Friese liedjes zingt. We treden geregeld op, vaak in verzorgingshuizen, waar Friese bewoners de liedjes vaak uit het hoofd kunnen meezingen”, zegt Jolanda die met heel veel plezier in Zwolle woont.
Bij het Frysk Selskip Swol is Fries de voertaal. De leden komen vier keer per jaar bijeen en hebben dan vaak een spreker, Fries theatergezelschap of zanger Met Kerst is er het gezamenlijke kerstdiner, het Krystmeal. “We gaan ook eens per jaar met elkaar naar Friesland, heel gezellig. Ik voel me daar zeer op mijn gemak, ook omdat ik meerdere leden ken van het koor. Ik ben met mijn 51 jaar wel één van de jongere leden. Het verenigingsleven neemt in het algemeen af en dat merken wij ook. Eind jaren tachtig hadden we vijfhonderd leden en kwamen er soms wel 350 naar een avond. Heden ten dage hebben we nog 110 leden in Zwolle die veelal trouw naar de avonden komen. Het Frysk Selskip Swol bestaat al sinds 1899. Het zou toch zonde zijn als dit stukje Fries Zwolle verdwijnt. Misschien zijn er Friezen in Zwolle die het leuk zouden vinden bij het Selskip of bij het koor te aan te sluiten. Bij deze een uitnodiging om te komen”, sluit Jolanda af.
Ben je ook een Zwollenaar die van elders komt en wil je delen hoe je je identiteit vormgeeft, laat het weten aan de Swollenaer. redactie.swollenaer@brugmedia.nl.