De Swollenaer

Vrijdag, 22 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Fraterhuis Academie behandelt Frankrijk en de Franse film

Fraterhuis Academie behandelt Frankrijk en de Franse film
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD - Twee keer, op zaterdag 14 en op zaterdag 21 maart van 11.00 tot 13.00 uur, staat de Fraterhuis Academie in het teken van Frankrijk. Huisdocent Constant Hoogenbosch neemt de bezoekers mee door de geschiedenis van de Franse film; van de eerste filmpioniers in Frankrijk tot de invloedrijke filmstroming Nouvelle Vague.

De colleges zijn onafhankelijk van elkaar te bezoeken, maar voor de liefhebber is het een unieke kans om in korte tijd ondergedompeld te raken in de Franse film. Zaterdag 14 maart staat in het teken van ‘Frankrijk & Pioniers van de Film’. Frankrijk behoort tot de grote pioniers van het medium film. Al in de prille begindagen komen Fransen als de broers Lumière, Georges Méliès en Alice Guy-Blaché tot hoogstandjes van filmkunst die een belangrijke basis leggen voor wat in de 20ste eeuw nog zou gaan komen. Hoogenbosch gaat terug naar de begindagen van de Franse film, toont voorbeelden van vroege Franse filmwerken en plaatst deze in een cultuurhistorisch kader.

Volksvermaak

Hij vertelt onder meer dat de in 1908 opgerichte Franse productiemaatschappij Film d'Art alles in het werk stelde om film van een plat volksvermaak te transformeren tot een elitaire kunst en dat Alice Guy-Blaché tussen 1896 en 1906 waarschijnlijk de enige vrouwelijke filmmaker in de wereld was. Op zaterdag 21 maart is het thema ‘Frankrijk & Nouvelle Vague’. De Nouvelle Vague is één van de invloedrijkste filmstromingen van de 20ste eeuw. Hoogenbosch gaat terug naar de jaren vijftig, waar zich in Frankrijk rond het toonaangevende filmtijdschrift ‘Cahiers du cinéma’ een groep formeert die wilde afrekenen met de door Hollywood gedicteerde filmwetten en conventies. Ze spraken over de auteursfilm. Namen als François Truffaut, Jean-Luc Godard, Claude Chabrol, Eric Rohmer, Jacques Rivette en Agnes Varda worden voor altijd in verband gebracht met deze filmschool, die leven, gedachten en emoties op een oprechte manier wilde weergeven en niet gekunsteld zoals in Hollywood gebeurde. Doel was niet zozeer om publiek te vermaken, maar om oprecht te communiceren. Hoogenbosch spitst het verhaal van de Nouvelle Vague toe op François Truffaut en trekt lijnen naar de Japanse regisseur Yasujiro Ozu (1903-1963) en de Dogme 95-beweging van de Deense regisseurs Thomas Vinterberg en Lars von Trier.

Voorverkoop

Vrienden van het Fraterhuis en Cinevillepashouders betalen 10 euro voor het college; de reguliere entreeprijs bedraagt 16 euro. De prijzen zijn inclusief pauzeconsumptie en collegetoebehoren. Kaarten zijn online via de website te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis, zowel in de voorverkoop of voorafgaand aan het evenement. Café Foyé is in het weekend al geopend vanaf 10.00 uur. Ga voor reserveren naar www.filmtheaterfraterhuis.nl.