ZWOLLE – Flip Trooster heeft zaterdag zijn honderdste verjaardag gevierd. Burgemeester Henk Jan Meijer ging bij hem op bezoek om hem persoonlijk te feliciteren.
Philippus Hermanus Trooster is in Zwolle geboren op 7 juli 1918 in de Prins Hendrikstraat. Hij is de tweede zoon uit een gezin van vier jongens en twee meisjes. Zijn vader was eigenaar van Gebr. Rosendaal houthandel aan de Katerdijk. Daar ging het gezin in de crisistijd ook wonen. Flip Trooster ging op elfjarige leeftijd naar kostschool: eerst de St. Louis in Amersfoort, gevolgd door het Canisius College in Nijmegen waar hij in 1936 de HBS afrondde.
Daarna kwam hij bij zijn vader in de zaak. Na de oorlog reisde hij veel naar Zeeuws Vlaanderen en België om bomen aan te kopen. Vanaf 1956 deden ze ook zaken met landen uit Oost Afrika. Samen met zijn broer Henk heeft hij tot 1983 de houthandel gedreven. Over de geschiedenis van de zaak en de familie publiceerde hij op 88-jarige leeftijd het boek: ‘Van boomstammen en stambomen’. Flip Trooster ontmoette zijn vrouw Agnes de Wit in 1952 in Leeuwarden bij de bruiloft van zijn vriend Ge Schuttelaar en haar zus Tineke. Ze trouwden in 1954 en kregen drie dochters en twee zonen. Ze hebben samen elf kleinkinderen, zes achterkleinkinderen en de zevende wordt in oktober verwacht.
Om creatief bezig te zijn, ging hij toneel spelen bij vereniging Genesius. Vanuit de behoefte om plezier te maken, toen dat na de oorlog weer in vrijheid mogelijk was, nam hij met anderen het initiatief om het carnaval te organiseren in Zwolle. Dit resulteerde in 1962 in de officiële oprichting van de carnavalsvereniging ‘de Eileuvers’. In 1959 was hij Prins Kloris I. Als Anna Zeepsop heeft hij de gemeentelijke politiek jarenlang becommentarieerd en op 89-jarige leeftijd heeft hij haar nog eenmaal tot leven gebracht in de Twentezaal van het Historisch Centrum Overijssel (HCO). Flip en Agnes Trooster en hun vriendin Ton Overmars hebben de oorspronkelijke tekst van het lied ‘Ik ben een Zwollenaar’ bedacht.
Zijn grootste hobby was het zeilen met de boeier ’t Ros Beyaart die hij in 1948 met drie vrienden van Rijkswaterstaat kocht en die tot 2011 in de familie is gebleven. Het schip was jarenlang onderdeel van het Zwolse stadsgezicht. De ligplaats was in de stadsgracht, achter het woonhuis aan het Ter Pelkwijkpark waar het gezin Trooster van 1962 tot 2006 woonde. Jarenlang was het echtpaar Trooster betrokken bij de Waddenzeevereniging. Samen als vrijwilligers bij de voorlichtingsgroep Zwolle, hij later als gewaardeerd notulist bij de landelijke bestuursvergaderingen.
Vanuit zijn Rooms Katholieke geloof was Flip Trooster lid van de Parochieraad van de Onze Vrouwe Basiliek en betrokken bij het Decanaat in Zwolle. Hij nam deel aan de oprichting van de Theodora Vos de Waelstichting. Deze ontwikkelde de gebouwen ‘Keersluis’ en ‘Nieuwe Haven’ aan de HarmSmeengekade, het gebouw dat Delta Wonen nu heeft verbouwd tot appartementencomplex. Toen zijn vrouw in 2003 noodgedwongen ging wonen in verpleeghuis De Weezenlanden, nam Flip Trooster plaats in de cliëntenraad. Het gemis van haar muzikale inbreng - ze speelde prachtig piano - compenseerde hij door te gaan zingen bij het koor ‘Jong van Harte’ waarvan hij tot afgelopen januari actief lid is geweest.
Flip Trooster heeft na het overlijden van zijn vrouw in 2007 tot drie jaar geleden zelfstandig gewoond in de Keersluis. Vanaf die tijd gaat het geestelijk minder met hem en woont hij momenteel in een zorgwoning van IJsselheem. Hij is optimistisch en vrolijk van aard, geniet nog van muziek, gezelligheid en lekker eten.