ZWOLLE - Filosofisch Café Zwolle begint op dinsdag 23 januari een leesgroep over Arthur Schopenhauer (1788-1860). Hij behoorde tot de grote filosofen uit de negentiende eeuw. Centraal in zijn denken staat de wil tot leven, een redeloze, lage, blinde, drift.
“Het is de kunst om aan deze wil te ontkomen, of er ten minste mee weten om te gaan. Schopenhauers filosofie is niet optimistisch. Hij gelooft niet in vooruitgang of in de goede bedoelingen van de mens. Het klinkt weliswaar pessimistisch, maar lijkt het in deze onzekere tijden helaas ook niet weer realistisch? Schopenhauer ruimt echter ook een plaats in voor het medelijden. In het lijden herkent men de wil en het feit dat al het leven uiteindelijk lijden is. Daardoor kan men zich identificeren met de ander en ontstaat er ruimte voor medelijden. Hoe kunnen we, ervan uitgaande dat de wereld nu eenmaal een tranendal is, toch proberen ons leven zo aangenaam mogelijk in te richten? Jaag niet het geluk na, zo luidt de raad van Schopenhauer, maar besteed al je energie aan het vermijden van ongeluk. Hij roept ons op om gebruik te maken onze menselijke vindingrijkheid en praktische verstandigheid. Het gaat er om leefregels te vinden die ons helpen het kwaad af te wenden en de slagen van het noodlot af te weren, de relatieve gelukzaligheid te kunnen bereiken die bestaat in de afwezigheid van pijn. In het boek ‘Bespiegelingen over levenswijsheid’ werkt hij dit uit.”
De leesgroep verblijft de eerste avond bij de begeleider. Vervolgens zijn de avonden in overleg bij een één van de deelnemers thuis. De leesgroep beslaat vijf bijeenkomsten die beginnen om 20.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur) en eindigen om 22.00 uur. De data zijn: 23 januari, 6 en 20 februari, 6 en 20 maart. De begeleider is Ronald Wolbink. De kosten zijn 6 euro voor de hele sessie. De deelnemers dienen het boek van te voren zelf aan te schaffen.
Arthur Schopenhauer, Bespiegelingen over levenswijsheid, Uitgeverij Wereldbibliotheek Amsterdam, ISBN 9789028415942, prijs: 16,50 euro. Belangstellenden kunnen zich tot 13 januari aanmelden via filozwol@assendorp.net (Riny Riezebos). Na aanmelding krijgen ze een bevestiging van deelname en een week van te voren krijgen ze van de begeleider bericht over de gezamenlijke aanpak.