ASSENDORP - Hoe ontdek je dementie bij mensen met een verstandelijke beperking? En hoe geef je deze cliënten de beste zorg? Daarover spreekt dr. Alain D. Dekker op 16 januari in het Dominicanenklooster.
Dekker is expert op dit gebied en werkt als onderzoeker aan de University Groningen. Daarnaast geven gedragsdeskundigen van Stichting Sprank toelichting met praktijkvoorbeelden.
Alzheimer
De expertise van Dekker is dementie bij mensen met een verstandelijke beperking, in het bijzonder Alzheimer en het syndroom van Down. Dekker ontwikkelt momenteel een nieuw instrument, de BPSD-DS. Dit is een evaluatieschaal (vragenlijst) voor dementie gerelateerde gedragsveranderingen bij mensen met Down.
Stichting Sprank is actief geweest bij de validering van deze vragenlijst en wil in de toekomst met dit instrument werken. De Zwolse stichting is een kleinschalige, landelijke organisatie met veel ervaring in de gehandicaptenzorg. Zie voor meer informatie www.stichtingsprank.nl.
Risico
In zijn lezing gaat Dekker in op onder andere de volgende thema’s: Waarom hebben mensen met het syndroom van Down zo’n hoog risico op dementie? Wat gebeurt er in hun hersenen?
Welke gedragsveranderingen zijn er te bespeuren?
De lezing is in het Dominicanenklooster aan de Assendorperstraat 29 op donderdagavond 16 januari van 18.30 tot ongeveer 21.30 uur. Aanmelden kan tot uiterlijk 9 januari per e-mail info@stichtingsprank.nl.