De Swollenaer

Donderdag, 14 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

De Stad Verbeeldt houdt werklabs voor nieuwe, beeldende verhalen

De Stad Verbeeldt houdt werklabs voor nieuwe, beeldende verhalen
Foto: Gerlinde Schrijver
Redactie: Erik-Jan Berends
(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE - Stichting de Stad Verbeeldt begint op zaterdag 23 november weer vier werklabs in Stadkamer Centrum waarin deelnemers leren een beeldverhaal te maken. “Die verhalen moeten worden gemaakt in de wijken Binnenstad of Aa-landen. De maker hoeft echter niet in één van deze wijken te wonen”, benadrukt initiatiefneemster Fieke van ‘t Riet.

Tijdens de vier werklabs wordt volgens haar veel kennis uitgewisseld. “De deelnemers werken aan een eindproduct dat wordt beoordeeld door een vakjury. Wij bespreken het werk van alle deelnemers tijdens de werklabs in de vorm van een dialoog; welke betekenis geef je aan het beeld? Hoeveel kan jij daar nog aan doen? Dat is voor iedereen anders. Het gaat ons om cultuureducatie en participatie. In feite zoeken we de paradijsvogels; mensen die onbekend zijn, maar interessante verhalen te vertellen hebben. De eindproducten moeten vóór 1 april 2020 worden ingeleverd. In mei/juni 2020 komt er een eigen fotoexpositie De Stad Verbeeldt in Zwolle samen met de expositie Terzijde van Ton Broekhuis.” Belangstellenden voor de werklabs kunnen zich aanmelden via de site http://destadverbeeldt.nl.

Artistiek team

De Stad Verbeeldt is sinds 1 januari een zelfstandige stichting die expertise tussen professionals, amateurs, wijkbewoners, leerlingen en studenten wil verbinden, beeld belangrijker wil maken én ze wil mooie producties maken in storytelling, fotografie en beeld & geluid. Gecharmeerd in 2016/2017 van ‘Amsterdam Vertelt’, georganiseerd door de hoofdstedelijke bibliotheek OBA en het FOAM museum, heeft Van ‘t Riet daartoe, samen met een artistiek team, het initiatief genomen. In haar artistieke team zitten Gertjan Aalders, docent bij de School voor de Journalistiek in Zwolle, Bert Janssen, verbonden aan de Fotovakscholen in Apeldoorn en Amsterdam en de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie in Amsterdam, Ignas van Schaick, filmproducent van onder meer ‘De Wilde Stad’ en de Zwolse documentairemaker Willem Alkema. Een aantal professionele fotografen, waaronder Margreet Vloon en Gerlinde Schrijver, winnares Zilveren Camera Internationaal, omringt dit team.

Verbinding

Van ‘t Riet en haar team zoeken met name de vernieuwing met de toepassing van nieuwe technologieën. “Het gaat om Visual Storytelling met De Stad Verbeeldt als centraal thema”, vervolgt de initiatiefneemster. “Niet alleen Zwollenaren kunnen meedoen; ook beeldmakers elders uit Nederland kunnen deelnemen. Het gaat ons om talentontwikkeling in beeld, gaming, Virtual Reality, multimediaal, crossmediaal en intracultureel. Daarbij willen we de verbinding maken met het onderwijs, bedrijfsleven en zzp’ers. Voor Zwolle gaat het ons specifiek om meer broedplaatsen. We willen tevens de verbinding maken tussen talenten, amateurs, professionals uit diverse disciplines. Wij werken daartoe samen met amateur foto- en videoclubs in Zwolle, maar ook provinciaal en landelijk.”

Talenten

Daarbij wordt volgens haar gewerkt volgens het principe meester, gezel, leerling. “Ons doel is de talentjes eruit te halen. Ik zie al een aantal talenten progressie maken. De deelnemers aan de werklabs gaan écht zien: kijken, zien en betekenis geven. Er wordt in de huidige maatschappij ontzettend veel beeld gemaakt, maar ik zie een degeneratie van het fotografische vakgebied. Ik vind dat het een officieel vakgebied moet worden: beter erkend en beter betaald. Beeldende kunst wordt wel erkend door het ministerie OCW en de Raad voor Cultuur, waarom fotografie dan niet?”

Leerplaatsen

Van ‘t Riet vindt dat nieuwe beeldcultuur en nieuwe media in Zwolle beter van de grond kunnen komen. “Veel mensen en organisaties werken vooral voor zichzelf. Wij willen het vakgebied professioneel definiëren. De Stad Verbeeldt wil het verhaal van de stad, de steden en wijken verbeelden. Een conceptuele gedachte is voor ons belangrijk om Zwolle goed op de kaart te zetten. Dat doen ze ook bijvoorbeeld ook op Noorderlicht in Groningen, in Naarden en in een vergelijkbare stad als Breda. Je praat dan over exposities, wedstrijden, fotoshows, werklabs en ateliers. Leerplaatsen, die zoeken we.”