De Swollenaer

Maandag, 22 april 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Campagne brengt belang rookmelders onder de aandacht

Campagne brengt belang rookmelders onder de aandacht
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE – De Brandpreventieweken zijn van start gegaan. De Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland beginnen daarmee tevens de campagne ‘Rookmelders redden levens’. De campagne heeft als doel om het aantal slachtoffers van een woningbrand te beperken.

“In een klap ben je alles kwijt. Het besef dat het echt gebeurd is, is heel onwerkelijk. Dat moment kwam bij mij pas toen ik op een noodlocatie op de bank zat en een T-shirt aan wilde doen. Ik realiseerde mij dat mijn kleren ook weg waren. Je verzamelt in je leven spullen die herinneringen met zich mee dragen en die komen nooit meer terug”, vertelt Chantal de Vreede die in 2018 een woningbrand meemaakte.

Giftig

Dat een brand zich razendsnel kan ontwikkelen, kan Joost Ebus, onderzoeker-adviseur bij de Brandweeracademie en lid van de Adviescommissie Nationale Brandpreventieweken, bevestigen: “Ik zie het dagelijks in mijn werk als brandonderzoeker. Dat de giftige rook bij brand dodelijk is, weten we al langer. Die levensgevaarlijke situatie kan al binnen vier minuten ontstaan, mede door het meubilair zoals je dat in de meeste woningen ziet. Nieuw onderzoek van de Brandweeracademie* toont aan dat zelfs een klein brandje in een bank ervoor kan zorgen dat de giftige rook binnen twee minuten ook andere ruimtes en zelfs andere woningen kan binnendringen. Zeer verontrustend. Vroege ontdekking van brand door een rookmelder is letterlijk van levensbelang, want die paar minuten is niks als je samen met je gezin veilig buiten moet zien te komen.”

Verplichting

Per 1 juli 2022 wordt het voor alle woningen in Nederland verplicht om op elke etage in de gang of hal een rookmelder te plaatsen. Ebus: “Een mooie ontwikkeling, maar wat mij betreft plaats je hem nu al. Niet omdat het verplicht is, maar omdat je je gezin veilig wilt hebben. Daarbij is het belangrijk dat rookmelders op de juiste plek hangen, goed onderhouden worden en een batterij hebben die tien jaar meegaat. Ik zie het nog te vaak dat ik bij een uitgebrande woning kom en de rookmelders nog in de verpakking of zonder batterij op de kast lagen. Op de website www.rookmelders.nl vind je welke rookmelders goed zijn en waar je ze moet plaatsen.”