De Swollenaer

Vrijdag, 22 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Blue Dew viert dertigjarig bestaan in Perrontheater met ‘My Turn of Phrase’

Blue Dew viert dertigjarig bestaan in Perrontheater met ‘My Turn of Phrase’
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – “We genieten van het moment en denken niet teveel aan wat er daarna moet komen. Als er dan weer iets ontstaat, gaan we er ook helemaal voor. Dat is echt Blue Dew”, zeggen John Beumer en Pim Leutholff. Zij staan aan de basis van de Zwolse folk band. De formatie viert dit jaar haar dertigjarig bestaan.

Beumer begon drie decennia geleden met Marius Klein bluegrass-muziek te spelen. Toen Leutholff erbij kwam, noemden ze zich The Bright Side of Life. “We speelden alle drie op gitaar en steeds meer Ierse muziek. Dat was niet erg handig”, vertelt Leutholff. Beumer is zich daarom gaan bekwamen in het spelen op de contrabas. Leutholff dacht dat hij als gitaarspeler gemakkelijk ook banjo zou kunnen spelen, maar ontdekte dat het toch wel wenselijk was daarvoor op les te gaan. “Vanwege de Ierse muziek paste onze naam niet meer”, vervolgt Beumer. “De naam dekte de lading niet meer, het publiek werd op het verkeerde been gezet. In 1998 maakten we een cd met veel Ierse muziek en een enkel bluegrass-uitstapje onder de titel Blue Dew on Irish Grass. Dat deden we nog onder de naam The Bright Side of Life. In 2001 zijn we met de cd Life’s Other Side als Blue Dew verder gegaan. Rond 2004 zijn we meer theatervoorstellingen gaan maken met vertellingen door John en beeld van Pim.”

Verhalen

De formatie trad uit het pubs-en cafés-circuit. Leutholff: “Gedurende die periode hadden we zo nu en dan een luisterpubliek en dat vonden we toch wel heel prettig. Daarom zijn we ons meer daarop gaan richten, onder meer door de liedjes in een mooie sfeer met aandacht aan te kondigen. Zo ontstond het idee om naar verhalen te gaan. Dat kan John sowieso goed.” Beumer ging zich verder bekwamen in het vertellen van verhalen. Zo schreef hij The Long Journey Home. Het lied Kilkenny, dat al in het repertoire van Blue Dew zat, vormde de aanleiding voor de voorstelling. Het werd een briefwisseling - ‘een echt familieverhaal’ - over een Ierse jongen die naar Amerika was geëmigreerd. De voorstelling werd een enorm succes: in het eerste jaar waren van de twaalf voorstellingen er tien uitverkocht.

Blue Dew breidde in de loop der tijd uit met violiste Wendy van Zomeren die er in 1998 bij kwam en nu dus twintig jaar bij Blue Dew speelt. “Wendy bewaakt het gevoel”, volgens Beumer. “Als onze ideeën voor haar kloppen, werken ze ook bij ons publiek. Bij onze voorstellingen zit vaak een component wat je met elkaar meemaakt. Zo ging het bij The Fair-Haired Boy vooral over het opgroeien van kinderen. We hebben er vijf jaar aan gewerkt en bij deze voorstelling kwam onze levensfase wel erg duidelijk aan de oppervlakte.” Helga Huisjes versterkte de formatie in 2014; zij viert haar eerste lustrum bij Blue Dew.

Beumer: “We wisselen vaak grote en kleinere voorstellingen met elkaar af. Roasted Barley was bijvoorbeeld meer een huiskamervoorstelling. Little Whisky Child in 2009 was weer groots en meeslepend. We hadden daar in Bernard Nauta een professioneel filmregisseur bij betrokken. Hij had een heel draaiboek gemaakt en we maakten filmopnames in Zwolle, Laag Zuthem, Zweden en Friesland. Dat leverde een negentig minuten durende film op. De beelden moesten een indruk van Ierland en Canada geven. Het was voor ons te kostbaar om met onze decorstukken naar Canada te gaan. We vonden een plek in Zweden die het meest leek en daar hebben we twee dagen intensief gedraaid.”

Spannend

Voor de huidige jubileumvoorstelling My Turn Of Phrase stelde John voor dat Pim ging vertellen. Leutholff: “Ik vond het wel heel spannend om te gaan doen. Ons idee was de muziek als uitgangspunt te nemen. Eerder bepaalde het verhaal de muziek en nu wilden we dat weer eens omdraaien. Onze jubileumvoorstelling is gebaseerd op mijn favoriete liedjes, toch wel zo’n twintig stuks.” In de voorstelling vertelt Leutholff anekdotes en de oorsprong van de liedjes. “Het valt me zelf vaak op dat je heel anders luistert als je eerst het verhaal achter de song hoort. Dan raakt de muziek je veel meer.”

Blue Dew speelt op 6 en 7 april in het Perrontheater aan de Westerlaan. Leutholff: “Daar hebben we alle vrijheid om het op onze manier te doen. De entree bedraagt 10 euro en er staat een pot voor een bijdrage aan onze jubileumreis naar Ierland.” Tijdens de voorstelling valt Ernst Bunders in voor Helga Huisjes die door een ongeluk momenteel geen gitaar kan spelen. Ze verzorgt wel de zang. De zaterdagavondvoorstelling is al uitverkocht. Wie zondagmiddag wil komen, kan nog kaarten bestellen via e-mail bluedew@planet.nl. Het optreden begint om 15.00 uur.