De Swollenaer

Vrijdag, 22 november 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Blauwdruk voor ‘ontspannen presenteren’ in boekvorm is binnenkort verkrijgbaar

Blauwdruk voor ‘ontspannen presenteren’ in boekvorm is binnenkort verkrijgbaar
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - De kunst van het ontspannen en jezelf optimaal presenteren gun je iedereen. Nu de blauwdruk van die kunst in boekvorm verkrijgbaar is, bestaat de verleiding om het met anderen te delen. Afgaande op de review op Bol.com kan je het boek ‘Presenteer vol zelfvertrouwen en zonder stress’ echter beter zelf houden. Om opnieuw te lezen en nog weer een keer …

Jeroen Stoffels kan er smakelijk om lachen. De Zwolse auteur van ‘Presenteer vol zelfvertrouwen en zonder stress’ beaamt niettemin dat wat de schrijver van de review er mee bedoelt te zeggen klopt. Namelijk dat als jij echt een leven wil met minder stress jij je de technieken uit het boek eigen moet maken. En dat doe je niet door het boek een keer te lezen en daarna op zij te leggen.

Stoffels verzorgt onder de naam ‘Hart Trainen’ trainingen aan onder meer het bedrijfsleven. De plek waar de stresshormonen menigeen wel eens op een rondje in de achtbaan trakteert. Maar ook wie zich buiten de bedrijfsmuren moet voorstellen aan een nieuwe groep – bijvoorbeeld een nieuwe schoonfamilie of op een verjaardag met veel onbekenden – kan spanning ervaren. Het begrip ‘presenteren’ mogen we in dit geval dus ruim opvatten.

Presenteren doen we vaker dan we denken, stelt Stoffels in zijn boek. Net zoals we stress kunnen hebben zonder ons daarvan bewust te zijn. “Soms hoor ik wel eens iemand zeggen dat hij nooit stress heeft. ‘Dat is fijn’, reageer ik dan. Om vervolgens te vragen: ‘Maar hoe krijg je dat eigenlijk voor elkaar? Ik hoor het graag, want ik kan nog van je leren’. Vervolgens blijkt dat als je zo iemand een paar stressvolle opdrachten geeft en de hartslag en hartslagvariatie meet, er wel degelijk stress optreedt. “Niemand is vrij van stress. Ik ook niet. Je kunt wel stress tijdig herkennen en technieken toepassen om het sterk te verminderen.”

De technieken die Stoffels aanreikt in het boek, maken het volgens hem anders dan de meeste andere boeken die over dit onderwerpen zijn verschenen. “Vaak wordt mensen aangeleerd wat ze kunnen doen om tot een betere presentatie te komen. Op zich is dat prima. De stress die we ervaren heeft in veel gevallen echter niets te maken met wel of niet kunnen presenteren. Een voorbeeld? Nou, stel dat jij mij hier nu een presentatie moet geven over jouw werk. We hebben al even met elkaar gepraat en de sfeer is ontspannen. Je zult waarschijnlijk weinig tot geen stress ervaren en een prima presentatie geven. Maar wat nu als je diezelfde presentatie op je werk moet geven ten overstaan van een aantal belangrijke mensen van andere mediabedrijven? De druk die je dan ervaart, los je niet louter op door presentatietechnieken. Het geheim zit onder meer in het laten afkoelen van de eerder genoemde hormonensoep en dus in kennis van het lichaam. Alsook zelfkennis, want wat voor de een stressvolle situatie is, is dat voor de ander helemaal niet." Stoffels leert zijn lezers hun eigen triggers te herkennen. De lezer wordt gevraagd die op te schrijven. Ook leert die wat stress doet met het lichaam.

"Op het moment dat we in de stress schieten wordt adrenaline aangemaakt. Overigens is het goed om te weten dat stress als oerinstinct pure noodzaak is om te overleven en dus niet verkeerd, zo lang het niet de overhand heeft. Het hormoon dat aanstuurt op ontspanning heet acetycholine. Bij afgifte van beide hormonen gebruikt je lichaam energie. In de zogenoemde neutraalstand verbruik je het minst." Stoffels leert zijn lezers hoe ze daar kunnen komen en biedt ze tal van handvatten. Het boek wordt op 16 september gepresenteerd.