BINNENSTAD – De historische Sassenpoort heeft op 5 juni de deuren weer geopend voor bezoekers. “Eerst alleen op vrijdag, zaterdag en zondag, maar inmiddels zijn we ook op woensdag weer open”, vertelt bestuurslid Corry Gillissen van Stichting Exploitatie Sassenpoort (SEZ).
Het was volgens haar wel even worstelen met de protocollen. “Waar bezoekers voorheen na een introductie in de Hanzezaal met een informatieblad zelf de toren in mochten, geven we nu alleen begeleide rondleidingen. Dat is vooral bedoeld om te voorkomen dat bezoekers elkaar op de trappen tegenkomen. Tevens hebben we een aparte uitgang gemaakt via het kantoorgedeelte. Verder hebben we bepaalde kleine ruimtes afgeschermd en stickers aangebracht om de anderhalve meter afstand te bewaren.”
Toegankelijker
Zodoende weten bezoekers het monument weer te vinden. In de afgelopen twaalf maanden is het nodige in de Middeleeuwse poort gebeurd om het de gasten nog aangenamer te maken. Gillissen: “Van de gemeente hebben we subsidie gekregen om de poort toegankelijker te maken. Daarvoor zijn leuningen aangebracht. Ook hebben we een film laten maken voor mensen die niet hoger kunnen komen dan de Hanzezaal én er is nu een virtual reality productie beschikbaar voor mensen in een rolstoel.”
Educatief
Momenteel is het toekomstige stadsmuseum ANNO bezig om de derde verdieping in te richten. Het betreft een educatief project voor jongeren van acht tot tien jaar. “Vanaf begin volgend jaar moet dat draaien”, volgens Gillissen. “Het wordt aangeboden aan scholen. Ik verwacht er veel van. Als je op de Peperbus staat, heb je vooral een panorama. Hier krijgen de kinderen echt doe-activiteiten. Er wordt gekozen voor ‘wat als’ –vragen. Bijvoorbeeld: ‘Wat zou er zijn gebeurd met de hertog Van Gelre als het valhek niet op tijd omlaag was gegaan of als die niet alleen was gekomen, maar met een heel leger?’”
Poortwachters
Ondertussen gaan de rondleidingen voor bezoekers natuurlijk gewoon door. De vrijwillige poortwachters begeleiden met hun verhalen de bezoekers door de poort. “Er zijn momenteel veertien poortwachters actief”, meldt Gillissen. “Dat is een mooi aantal, maar we kunnen er nog meer gebruiken. Dus wie zich geroepen voelt…” In januari en februari noteerde de stichting nog enthousiast anderhalf keer zoveel bezoekers dan vorig jaar. Met de komst van het coronavirus viel natuurlijk alles stil, evenals de inkomsten.
“We hadden inmiddels ook ons evenementje ‘Een poort vol verhalen’. Eén zondag per maand werden hier in de Sassenpoort verhalen verteld. Dat kon dus ook niet doorgaan”, vervolgt Gillissen, die gauw voorstelde of er een digitale mogelijkheid was. Zo werd sindsdien ieder woensdag een nieuw verhaal op Youtube gezet. Vanaf eind september hoopt Gillissen weer ‘live’ te kunnen met de verhalen.
Kinderen
Tevreden stelt ze vast dat het weer de goede kant op gaat met de bezoekersaantallen. “Ook voor kinderen is een bezoek aan de Sassenpoort ontzettend leuk. Poortwachters instrueren we zich met hun verhalen op de kinderen te richten, de ouders komen dan vanzelf mee. Ook zien we nog steeds veel Zwollenaren die vrijwel altijd melden dat ze al zo lang in de stad wonen maar nog nooit in de Sassenpoort waren geweest.”
Gillissen is heel enthousiast over de Sassenpoort en zou het liefst iedere dag zijn geopend. “Daarvoor hebben we alleen veel meer vrijwilligers nodig”, herhaalt ze.
Zie voor meer informatie
www.sassenpoortzwolle.nl.