ASSENDORP – Ruim vijfhonderd Zwolse huishoudens kiezen voor een groendak. Dat blijkt drie weken na de start van de Groendakactie van stichting 50 tinten groen Assendorp. Samen zijn de huishoudens goed voor de aanvraag van ruim 10.000 vierkante meter oftewel twee voetbalvelden aan dakgroen.
De initiatiefnemers hopen tevens dat groendaken de nieuwe standaard gaan worden bij nieuwbouw. Het is ondertussen nog maar drie weken geleden dat Assendorper Joost Vlot via de straatambassadeurs van stichting 50 tinten groen een bericht de deur uit deed. De app nodigde bewoners uit hun platte dak om te toveren in een groendak. “Het gevolg was overweldigend. Bewoners, niet alleen uit de wijken Assendorp en Pierik, maar ook uit Stadshagen en Holtenbroek, meldden zich massaal”, meldt de stichting.
Voordelen
Volgens Joost Vlot, zelf ook straatambassadeur, is de coronacrisis debet aan het enthousiasme. “Mensen brengen nu veel tijd thuis door en willen aan de slag. Groendaken zijn gewild, want je hoeft er geen ruimte voor op te offeren en het heeft talloze voordelen.” Joost wordt geholpen door Spencer Roozenboom, inwoner van Stadshagen. “Er wordt in feite midden in de stad een park aangelegd maar dan verdeeld in kleine stukjes. Niet de gemeente maar de bewoners zelf nemen hierin het voortouw”, aldus Roozeboom. Stadshovenier Adriaan Mosterman stelde samen met Hoveniersbedrijf Jan Steenge de ondergrond samen en neemt de aanleg voor zijn rekening. Tuinontwerper Harry Pierik stelde de zadenmix samen waarbij hij koos voor vegetatie die van nature voorkomt in de IJssel-Vecht delta. Hierdoor dragen de groene daken bij aan de ontwikkeling van een groenlint, dwars door de stad Zwolle, waar vogels, vlinders en insecten een pitstop kunnen maken.
Insecten
Volgens Vlot heeft het groendak, behalve dat het er prachtig uitziet, veel voordelen: “Economisch is het interessant omdat het dakleer twee keer zo lang meegaat. Daarnaast is het groendak goed voor bijen, vlinders en andere insecten. Het houdt ook regenwater tijdelijk vast waardoor overbelasting van het riool wordt verminderd. Bovendien houdt het je huis ’s zomers koeler wat ongewenste hitte voorkomt onder het platte dak.” De initiatiefnemer hoopt dat het succes wordt opgepikt door andere gemeenten en bestuurders aan het denken zal zetten. “Groendaken zouden deel van het DNA van de bouw moeten worden. Ik gun elk nieuwbouwhuis een groendak”, aldus Vlot. Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van het Waterschap Drents Overijsselse Delta.
Verduurzamen
Bewoners hebben het initiatief genomen om de duurzaamheid van Assendorp te bevorderen en zo leefbaarheid in de wijk te behouden: 50 tinten groen Assendorp. Zij zijn bezig om huizen te isoleren en energie te besparen, de wijk groener te maken en mobiliteit te verduurzamen. Ze organiseren campagnes en helpen elkaar bij 50 verschillende soorten groene acties. Zie voor meer informatie www.50tintengroenassendorp.nl.