WESTENHOLTE – Een groep van zo’n twaalf moeders uit Westenholte gaat al bijna vijf jaar iedere vrijdag hardlopen. Ze noemen zich de Vrijdagochtendrunners en hebben nu het plan opgevat om op 23 en 24 juni mee te doen aan de tweede HomeRun ten bate van het Ronald McDonaldhuis.
Het 24-uurs hardloopevenement is een afgeleide van de HomeRide, een fietstocht ten bate van hetzelfde doel, die al acht jaar wordt gehouden. De run start en finisht bij de Dom in Utrecht, is 240 kilometer lang en het parcours heeft de vorm van een hart. “Mijn zus Gerda Schutte doet al voor de vijfde keer mee met de HomeRide”, vertelt Petra Dijken. “Ik heb twee keer meegeholpen als vrijwilliger. Daar hoorde ik dat er ook een HomeRun kwam. Voor de eerste was het te kort dag om ons voor te bereiden, maar aan deze tweede doen we nu mee.”
Met name de tweede keer als vrijwilliger was voor haar aanleiding om ook een steentje aan dit goede doel bij te dragen. “Ik ging mee als begeleider van een team. Zo, de hele nacht door, de saamhorigheid en de emoties vond ik geweldig.” Het besluit om mee te doen aan de HomeRun was echter niet zonder consequenties. Voor deelname moet minimaal 7.000 euro bijeen worden gebracht. “Daar zaten we wel even tegenaan te hikken”, erkent Janette Koopman. Niet behorend tot de Vrijdagochtendrunners, kwam haar deelname goed van pas, als ook haar trainerskwaliteiten. “Uiteindelijk is dit ons erg meegevallen. We zijn in de Casteleijn kroegbaas voor een dag geweest en hebben een verloting gehouden. Verder hebben we op kerstmarkten gestaan en verkopen we wijn. Zo hadden we begin dit jaar het bedrag al binnen. De helft gaat naar het landelijke Ronald McDonald Kinderfonds en de rest naar het Ronald McDonaldhuis in Zwolle. Alles wat er nu nog bij komt ook. Wie dat wil, kan nog doneren.” Naast dat de vriendinnen het leuk vinden om met elkaar wat te ondernemen, is het goede doel zeker een motivatie. “Het Ronald McDonaldhuis, waar ouders kunnen verblijven als hun kind in het ziekenhuis ligt, krijgt geen subsidie en draait volledig op vrijwilligers”, benadrukt Koopman.
Het Zwolse damesteam bestaat uit tien lopers en de run is verdeeld in zes etappes. De lopers zijn opgedeeld in twee groepen die om beurten de etappes lopen. Ze worden begeleid door twee fietsers en er rijdt een auto mee. Dijken: “We zijn in november begonnen met de voorbereidingen. Alle deelnemers liepen al hard, maar in maart zijn we samen gaan trainen. Inmiddels hebben we met het complete team geoefend en begint het echt te kriebelen.”
Wie een donatie wil doen aan het sportieve Zwolse damesteam kan terecht op www.home-run.nl, team Doorzwolle.