De Swollenaer

Donderdag, 19 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

‘Symposium Identitijd’ spreekt over rol identiteit in huidge maatschappij en (beeldende) kunst

‘Symposium Identitijd’ spreekt over rol identiteit in huidge maatschappij en (beeldende) kunst
Foto: Shutterstock
Redactie: Erik-Jan Berends

DIEZERPOORT - Bij ArtEZ Academie voor Art & Design vindt op woensdag 18 april van 17.00 tot 21.00 uur het Symposium Identitijd plaats. Gesproken wordt over reflectie, op de rol van identiteit in onze huidige maatschappij en de (beeldende) kunst.

Dit symposium voor de cultuursector en in het bijzonder voor beeldend kunstenaars is georganiseerd door Stichting Kunst & Cultuur in Drenthe en Stichting Beeldruimte in Overijssel. Het maakt onderdeel uit van een breed opgezet kunstproject onder dezelfde titel dat een jaar lang loopt in beide provincies. Het symposium geeft extra verdieping aan het thema Identitijd, waarbij makers en beschouwers vanuit hun eigen denk- en werkwijze reageren op dit thema.

Programma

Tijdens de avond lopen er twee programma’s parallel aan elkaar. In programma I presenteren drie kunstenaars zich: fotografe Hellen van Meene, schrijver, dichter en beeldend kunstenaar Ted van Lieshout en beeldend kunstenaar Harma Heikens. Programma II is meer beschouwend van aard met bijdragen van documentairemaker, schrijfster en actrice Sunny Bergman, schrijfster Franca Treur en Sjoerd Bootsma, voormalig artistiek directeur van festival Welcome to the Village en producent van Lab Lwd tijdens Leeuwarden culturele hoofdstad 2018. Onder leiding van moderator Luc Onderbeke volgt een plenair gesprek met alle deelnemers samen uit beide programma’s.

Johanneke ter Steege (voormalig stadsdichter van Deventer) opent het symposium met een poëtische en muzikale reflectie en het symposium wordt afgesloten door singer-songwriter VanWyck die op dit moment furore maakt met het album An average woman.

Samenwerking

Stichting Kunst & Cultuur en Stichting Beeldruimte streven naar samenwerking met meer projectpartners. “De keuze voor ArtEZ Academie voor Art & Design Zwolle als symposium locatie benadrukt de relevantie van het thema Identitijd voor jonge kunstenaars en kunststudenten. Juist zij moeten zich binnen hun eigen ontwikkeling verhouden tot een tijd, maatschappij en beeldcultuur die zeer zelfgericht is en zich constant transformeert. Een symposium in ‘eigen huis’ biedt hen een speciale gelegenheid zich in het thema te verdiepen”, aldus de organiserende stichtingen.

Aanmelden

Het symposium Identitijd vindt plaats bij ArtEZ Academie voor Art & Design aan de Rhijnvis Feithlaan 50 in Zwolle. Het programma begint om 17.00 uur en duurt tot 21.00 uur. De entree bedraagt 15 euro. Studenten van ArtEZ betalen 10 euro. Aanmelden kan tot 14 april via de webshop van www.kunstencultuur.nl. Bij aanmelding wordt gevraagd een keuze te maken voor programmaonderdeel I of II. Voor beide onderdelen geldt: vol is vol.

Uitgebreide informatie over het programma staat op www.kunstencultuur.nl en op www.stichtingbeeldruimte.nl.