De Swollenaer

Vrijdag, 20 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

‘Samenspel’ moet twee miljoen besparen op sociaal domein

‘Samenspel’ moet twee miljoen besparen op sociaal domein
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Door een verschuiving van individuele begeleiding naar lichte zorg en collectief aanbod, wil het college een forse besparing op het sociaal domein realiseren.

Deze besparing moet oplopen van 500.000 euro in 2020 naar twee miljoen euro in 2023. “Zwolle investeert bijna 276 miljoen euro in het sociaal domein, maar de betaalbaarheid van het stelsel staat onder druk”, melden burgemeester en wethouders in een persbericht. Voor echt maatwerk voor inwoners die niet zelfstandig of met steun van hun omgeving kunnen meedoen, blijft volgens het college ruimte.

Als voorbeelden van voorzieningen in het ‘voorliggende veld’ noemen b en w huiskamers in de wijk met ervaringsdeskundigen die elkaar op weg helpen. Ook wordt gedacht aan cursussen, groepstrainingen en informatiecafés, of aan sportverenigingen die hun deuren openen voor statushouders, of huiswerkklassen organiseren voor jongeren die school verzuimen. Verder kunnen de sociale wijkteams volgens het college veel oppakken, zoals hulp bij eenzaamheid, rouw en verlies, schulden en preventieve opvoedingsvragen of door bewoners te koppelen aan passende wijkactiviteiten, maatjes of ervaringsdeskundigen.

Binnenkort beginnen online enquêtes, gesprekken in de wijk, samenspraak met de stad en positieve ervaringen van elders. In de loop van het jaar volgt de inkoopstrategie en wijze van aanbesteden. Medio volgend jaar wil de gemeente beginnen met inrichting en realisatie van het plan-Samenspel.