De Swollenaer

Vrijdag, 20 september 2024

Nieuws uit Zwolle en omstreken

‘Muziek uit de Joodse Traditie’ brengt Joodse cultuur en muziek terug in Zwolle

‘Muziek uit de Joodse Traditie’ brengt Joodse cultuur en muziek terug in Zwolle
Foto: Erik-Jan Berends
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends)

BINNENSTAD – “Ons eerste concert op 18 februari was een groot succes. Bezoekers vroegen om meer, dus we gaan door”, vertelt Marloes van Dijk van ‘Muziek uit de Joodse Traditie’ enthousiast. De concerten worden gehouden in de Zwolse synagoge aan de Samuel Hirschstraat.

Na de Tweede Wereldoorlog is veel van de Joodse cultuur en muziek verdwenen. “Voor de oorlog telde de Joodse gemeenschap in Zwolle achthonderd leden, erna driehonderd. Het zijn er nu 34”, zegt Ben Ketelaar, voorzitter van de Joodse Gemeente Zwolle. Hij juicht de concertserie in de synagoge toe. “Het past in mijn straatje. De Joodse gemeenschap is lange tijd meer naar binnen gekeerd geweest; ik ben meer naar buiten gericht en vind dat we ons ook meer moeten verbinden met onze christelijke broeders.”

Dat idee sluit aan bij het muziekinitiatief van Van Dijk. “Wij vonden dat de Joodste traditie wat minder zichtbaar was in Zwolle en we willen graag de verbinding zoeken. Dat vinden we heel belangrijk, juist in deze tijd.” De concerten in de serie blijven in de Joodse traditie en Van Dijk hamert daarbij erg op kwaliteit. “Doen we dat niet, dan kan het alledaags ofwel een triviaal gebeuren worden”, volgens Ketelaar. “Kwaliteit heeft voor ons ook alles met authenticiteit te maken. De muziek komt dan uit iemands wezen.” Dat betekent dat niet iedere muzikant die Klezmer-muziek speelt in aanmerking komt voor de concertserie. Het streven naar kwaliteit betekent tevens dat ‘Muziek uit de Joodse Traditie’ vaak musici uit het buitenland moet contracteren, met alle kosten van dien.

Van Dijk slaagt er tot nu toe in vier concerten per jaar te organiseren. Na februari en mei volgt in september het volgende optreden van Rolinha Kross. Een volgend groter concert staat gepland op 18 februari 2019 met onder meer Sklamberg en the Shepherds, Alex Jacobowitz en Mark Kovnatskyi en Sveta Kundisch en Patrick Farrell. Deze drie concerten nemen de hele dag in beslag. Bezoekers zijn uiteraard welkom. Van Dijk: “Er wordt veelal oude en traditionele, vaak religieuze, muziek gespeeld. Kenmerkend is het veelvuldige gebruik van klarinet, viool en cello. De muziek wordt zowel binnen als buiten de Joodse gemeenschap gewaardeerd.”

Waardering krijgt ‘Muziek uit de Joodse Traditie’ volgens haar ook van de gemeente Zwolle. “Medio november komt er een grote Stolpersteine expositie, waarvoor wij ook zijn benaderd.” Wie meer wil weten over de concertserie kan terecht op de Facebookpagina muziekuitdejoodsetraditie of mailen naar muziekuitdejoodetraditie@gmail.com.