De Swollenaer

Woensdag, 23 juli 2025

Nieuws uit Zwolle en omstreken

34% van de mensen met een eetstoornis is 30 jaar of ouder

34% van de mensen met een eetstoornis is 30 jaar of ouder
Ingezonden door: Judith Meijer

Eetstoornissen komen niet alleen bij jonge vrouwen voor, zoals de media je soms doet geloven. Het stereotype beeld van een jong meisje met een eetstoornis gaat lang niet op voor elke cliënt bij Stichting Human Concern – Centrum voor eetstoornissen.

34% van de cliënten die momenteel in behandeling zijn bij Human Concern zijn 30 jaar of ouder. Een deel hiervan ontwikkelt pas op latere leeftijd een eetstoornis. Vrouwen lopen bijvoorbeeld een hoger risico wanneer ze in de overgang zitten of een kind krijgen. Een ander deel van de 30-plussers die bij ons in behandeling is, heeft al van jongs af aan een eetstoornis, maar is hier helaas nog niet eerder of zonder succes voor behandeld. Uit Brits onderzoek blijkt dat 1 op de 30 vrouwen met eetstoornis 40 jaar of ouder is. Uit dit onderzoek blijkt dat slechts 27% van alle vrouwen die meededen aan het onderzoek ooit hulp heeft gezocht. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat 15,3% van de vrouwen tussen de 40 en de 60 jaar ooit een eetstoornis te hebben gehad, waarvan eetbuistoornis het meeste voorkomt, gevolgd door boulimia nervosa. Dit is veel hoger dan de algemene levensprevalentie die bekend is en ongeveer rond de 5% ligt (Treasure, Claudino, & Zucker, 2010). In Nederland zou het om 88.000 vrouwen gaan die binnen deze categorie vallen.

Stigma

Wanneer het stereotype beeld ontstaat dat iedereen met een eetstoornis een jonge vrouw is, ontstaat er een stigma. Hierdoor zoeken mensen die buiten dat stereotype beeld vallen (in dit geval oudere mensen) minder snel hulp. Voor mannen geldt bijvoorbeeld hetzelfde. Ook zij passen niet in het stereotype beeld van jonge vrouwen met een eetstoornis. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat mannen dan ook inderdaad minder vaak hulp zoeken voor hun eetstoornis dan vrouwen (Bohrer, Carroll, Forbush, & Chen, 2017). Omdat mannen terughoudender zijn dan vrouwen in het zoeken van hulp bij hun eetstoornis is het ook zo dat mannen die uiteindelijk toch in behandeling komen vaak al langer met de symptomen lopen. De symptomen zijn daardoor meer ontwikkeld en chronischer geworden, waardoor het kan zijn dat behandeling moeilijker wordt. Daarom is het des te belangrijker dat het stigma op mannen en oudere vrouwen met een eetstoornis verdwijnt.

Inloopuur over eetstoornissen

Human Concern organiseert een aantal inloopuren voor iedereen die op een laagdrempelige manier meer te weten wilt komen over onze behandeling van eetstoornissen. Kom langs, stel je vragen aan één van onze Therapeuten en ontdek hoe onze locatie er van binnen uitziet. Tijdens het inloopuur verwelkomen wij je graag op onze behandellocaties in Njimegen, Bilthoven en Tilburg. Je kunt binnenlopen en zal van onze medewerker een rondleiding door het pand krijgen zodat je een goede indruk krijgt van de locatie. Daarnaast zal er een Ervaringsprofessional (dit is een therapeut die zelf van een eetstoornis is hersteld) klaar zitten om al je vragen over Human Concern te beantwoorden. Neem gerust een familielid of vriend(in) mee naar het inloopuur.

Schrijf je hier in voor het inloopuur: https://humanconcern.nl/inloopuur/

Bron: https://humanconcern.nl/dertigplussers-met-een-eetstoornis/